Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Handikappade kvinnor får sämre hjälp vid övergrepp

Publicerat onsdag 14 maj 2003 kl 05.03
Handikappade kvinnor som utsätts för våld och sexuella övergrepp får sämre hjälp än andra kvinnor. Det visar en rapport som Handikappombudsmannen lämnar över till regeringen på onsdagen.
– Samhället tycks ha svårt att tro på misshandel, när man har ett funktionshinder, säger Kerstin Finndahl som är projektledare vid Handikappförbundens samarbetsorganisation. Hon har intervjuat kvinnor som utsatts för övergrepp. Förövaren är ofta maken, vårdaren eller någon annan som de är beroende av för att klara sitt dagliga liv. Och de här kvinnorna får sämre hjälp än andra offer, säger Kerstin Finndahl som berättar om ett av de fall hon stött på: – Ju mer det här funktionshindret tilltar, desto svårare blir det med hjälpen från honom. Och misshandeln och de psykiska trakasserierna ökar likaså. Det är upp till honom när hon får mat, får hjälp med det hon behöver. Kvinnan hade försökt få kontakt med kvinnojouren, vilket hon behövde. Men hon kunde inte bo på kvinnojouren, så då föll kontakten och det blev ingen hjälp. Nu fortsätter hon att bo i sitt nuvarande förhållande med misshandel. Och så ser det ut överlag. Handikappombudsmannens undersökning bland landets kvinno- och brottsofferjourer visar bland annat att bara var tredje tar emot kvinnor med psykiska funktionshinder. Lika få tar emot kvinnor som behöver ta med sig sin personliga assistent för övernattning. Och den som råkar sitta i rullstol och behöver jourbostad får leta länge. Bara var fjärde är rullstolsanpassad. Och så listar Handikappombudsmannen Lars Lööf problemen som gör det extra svårt för syn- hörsel- och rörelsehandikappade att överhuvudtaget komma i kontakt med någon att prata med: – Det vi har sett nu är att man inte kan ta sig fram till lokalen, inte alltid ringa. Man har i grunden inte fått ta del av den information man behöver för att läsa själv. Men Lars Lööf, vill inte lägga skulden på jourmottagningarna: – Ansvaret ligger hos kommunerna. De har i grunden ansvaret för att ge stöd till brottsoffer, oavsett om man har ett funktionshinder eller inte. Och då kan man inte förlita sig på att frivilligorganisationerna löser allt det här. Det är det våran undersökning visar.
Alexander Norén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".