Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad köttimport pressar svenska bönder

Publicerat fredag 16 maj 2003 kl 05.00
Den fallande amerikanska dollarn sänker köttpriserna i Asien. Därför har både danska och tyska köttproducenter ökat sin export till Sverige, något som pressar bönderna.
Slakterikoncernen Swedish Meats har minskat ersättningen till de svenska grisuppfödarna med drygt 20 procent det senaste året. Joakim Granefelt driver en gård med grisuppfödning utanför småländska Alvesta och han får kämpa för att inte gå med förlust. – Vi kör precis nollresultat för närvarande. Nu är ju alltid första delen av ett år en svår period och när vi går mot jul blir allting ofta mycket bättre. Oroad för framtiden Joakim Granefelt driver en svingård tillsammans med sin bror. En ganska stor gård med 300 suggor och 6 000 slaktgrisar per år. Men han är oroad inför framtiden. – Det vi får göra är att gå ut i olika kampanjer och hoppas att svensken grillar svenskt kött i sommar. Det är vår enda räddning. Billig dollar styr om exporten Det senaste årets kraftiga dollarfall har lett till att amerikanska bönder konkurrerar ut europeiska köttproducenter på den viktiga marknaden i Asien. Därför vänder sig nu danska och tyska svinuppfödare till Sverige för att sälja sitt kött här till billigare priser, vilket pressar de svenska bönderna. Sören Kvantenå är styrelseordförande i Swedish Meats och han hoppas att en kommande reklamkampanj ska få oss att välja svenskt kött före utländskt. Eftersom de svenska djuren, enligt honom, har det bättre än djuren i andra länder. – Vi har etiska värderingar vad det gäller djurtransporter. Vi har utbildat vår personal i att ta hand om djuren på ett, för djuren, beteendemässigt riktigt sätt. Men vad gör ni om det visar sig, efter kampanjen, att svenskarna inte bryr sig om det här längre? – Jag tror att det finns en stor medvetenhet om det här. Och svensken är protektionistisk och äter gärna svenskt kött.
Daniel Rundqvist och Michael Österlund
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.