Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt regeringsförslag för att skydda hyresrätter

Publicerat fredag 16 maj 2003 kl 15.57
Det kommer ännu ett förslag som ska hindra att kommunalt ägda hus blir bostadsrätter. Det är en statlig utredning som i stället vill ge så kallade kooperativa hyresrättsföreningar förköpsrätt. Förslaget får stöd av bostadsminister Lars-Erik Lövdén.
– Genom att ge de kooperativa hyresrätterna företrädesrätt så kan vi garantera att det finns kvar en hyresrätt och ett starkt boendeinflytande. Det handlar om den förköpsrätt som bostadsrättsföreningar har i dag. Utredaren föreslår att de ska förlora den rätten när kommunala hus säljs. I stället ska en kooperativ hyresrättsförening i huset få denna förköpsrätt, om man har två tredjedelar av de boende med sig. Det här kan bli lag tidigast 1 juli nästa år och är ännu ett sätt från regeringen att försöka stoppa utförsäljningar av kommunala hus till bostadsrätter. I fjol kom också en sorts stopplag. Länsstyrelsen kan säga nej till bostadsrätter om det blir för få kommunala hus kvar för att bestämma bruksvärdeshyran. Tjänade miljon över natten I Stockholm har 12 000 kommunala lägenheter sålts till priser som gjort att köparen tjänat 1 miljon kronor över en natt för en trerummare om han sålt vidare. Kooperativ hyresrätt är sedan flera år en favorit hos regeringen. Men upplåtelseformen är nästan okänd. Mest bekant är SKB, Stockholms kooperativa bostadförening, med 6 500 lägenheter. Idén bygger på att man bosparar, betalar en fast insatsavgift och att kötiden avgör vem som får bostaden. – Det här garanterar ett stort boinflytande och man hindrar stora kapitalvinster, säger bostadsministern som ändå tycker att bostadsrätter kan vara bra: – Jag har inget emot bostadsrätten, på de flesta håll i landet är bostadsrätten inte ett kapitalplaceringsprojekt utan en utmärkt boendeform som inte innehåller några spekulativa inslag. Sedan finns det avarter på sina håll, säger bostadsminister Lars-Erik Lövdén.
Lars-Erik Backman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".