Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flera kommuner tvingas spara på skolan

Publicerat fredag 16 maj 2003 kl 16.59
Flera kommuner förbereder stora nedskärningar i skolan, det har vi rapporterat om i Ekot idag. Flera hundra lärare och annan skolpersonal kommer att få sluta.
Mariestads kommun planerar att ta bort fem elevassistenter. Katarina Segerstedt har ett barn som får hjälp av en elevassistent: – De här fem elevassistenterna som ska bort måste ju fylla en funktion i dag. Vad ska de barn som i dag har dessa elevassistenter göra då? Ska de klara sig själva? Det är ohållbart, det går inte. Barnen, det är ju det vi skulle satsa på. De här barnen får ju alltid stryka på foten, säger Katarina Segerstedt. Mariestads kommun är en av många som planerar nedskärningar inom skolan. Där dras stora delar av Komvux in och fem elevassistenter får sluta. Även i andra kommuner är det eleverna som behöver stöd som drabbas av nedskärningarna. Ronny Wirslund är chef för nordvästra skolförvaltningen i Örebro. Där ska var tionde ur personalstyrkan bort. Många är resurspersoner som ger stöd. – De kringresurser som finns inom förskola och grundskola upphör till mycket stora delar. I Örebro kommun ska minst 250 personer bort. I Östersund över 100 och i Uppsala ungefär 180 personer. Och det är många andra kommuner som på olika sätt diskuterar skolnedskärningar. Skälen är främst att kommunernas inkomster inte ökar lika mycket som utgifterna. Utbildningsminister Thomas Östros tycker inte om att nedskärningarna drabbar elever som behöver stöd: – Så får det inte vara. Även om det är en kärv ekonomisk situation så menar jag att man måste prioritera de elever som har behov av särskilt stöd.
Bengt Hansell och Tomas Ek, SR Skaraborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".