Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tufft för EMU–kritiska socialdemokrater

Publicerat onsdag 21 maj 2003 kl 06.00
Inom socialdemokraterna fortsätter det vara tufft för dem som säger nej till EMU. Den nej-sägande ministern Leif Pagrotsky säger nej till att ställa upp på ett möte för att argumentera mot EMU och nu anklagar en av partiets mest erfarna debattörer partiet för att sätta munkavle på honom.
Den gamle partiveteranen Enn Kokk var chefredaktör för socialdemokraternas tidning ”Aktuellt i Politiken” på 70– och 80–talet. Till för några år sedan satt han också med som sekreterare i gruppen som skrev ett nytt partiprogram för socialdemokraterna –men när partiet sa ja till EMU lämnade Enn Kokk arbetet med partiprogrammet. Insändare nobbades Nyligen skrev Kokk en insändare till partiets tidning Aktuellt i Politiken. Där skrev han att tidningen bara beskriver ja–sidan men Kokk fick inte in sin artikel med motiveringen att den hade något värde för tidningens läsare. ”Palme försökte aldrig sätta munkavle” Enn Kokk blev upprörd och skriver i ett öppet brev att Aktuellt i Politiken bara skriver om ja–sidan. Kokk skriver också att ”Olof Palme på sin tid blev förbannad på mig men försökte aldrig sätta munkavle på mig”. Tidningens chefredaktör Ove Andersson tillbakavisar kritiken från Kokkk. – Det är töntigt eftersom jag erbjudit honom att skriva debattinlägg i sakfrågan om EMU och euron och det har han ju inte gjort. Jag tror att det handlar lite mer om att söka martyrskap, säger Ove Andersson. Varför är det inte att sätta munkavle när han inte får publicera sin artikel som handlar om att Aktuellt i Politiken har ja–material än nej–material? – Av bakgrund av vad som nu hänt borde jag naturligtvis ha låtit det där kommit in och sedan bemött honom. – Jag tyckte det var förargligt för jag tyckte det var dåligt påläst från hans sida. Om man har följt tidningen så vet man att det inte är såsom ha påstår. Men det är klart då har jag haft en väldigt lätt sak att bemöta det sen. – Det var lite dumt, det var mer att jag tyckte att han borde ha fakta framför ögonen innan han formulerar sig, men visst, säger Ove Andersson. Pagrotsky ställde in möte Den nej-sägande näringsministern Leif Pagrotsky skulle på onsdags kvällen besöka Danderyds socialdmeokrater och berätta om varför han säger nej till EMU . Så sent som på tisdags eftermiddagen låg det inbjudan på partiets lokala hemsida – men Pagrotsky hoppar av mötet på grund av uppmärksamheten. – Jag tycker att atmosfären kring den här frågan och atmosfären kring mitt deltagande i EMU–debatten blev så oerhört uppskruvad, säger Leif Pagrotsky. – Istället för ett lågmält möte med partivänner i en Stockholmsförort som jag kunde ta på väg hem från jobbet så såg jag framför mig ett möte fullt av TV-kameror och rikspress och annat. Det kändes inte lockande för mig så jag vill välja andra tillfällen för att ha den här typen av möten. Pagrotsky tycker inte han är tystad – på tisdagen svarade han till exempel på frågor om EMU i samband med ett möte. Han sade då att Sverige behöver en självständig riksbank för att växa. – Eftersom jag pratade om globalisering så fick jag en fråga hur det påverkar min syn på EMU och då gav jag svar på det, säger Pagrotsky.
Edvard Unsgaard och Kristian Åström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".