Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Två döda i bensinexplosion i Sala

Publicerat onsdag 21 maj 2003 kl 16.06
Två personer omkom och tre skadades lindrigt vid en explosion i ett bensinlager i ett bergrum vid Broddbo norr om Sala. Explosionen tros ha orsakats av ett blixtnedslag, när man höll på slutföra arbetet med att tömma bergrummen från bensin. Området är fortfarande avspärrat, eftersom det inte är uteslutet att fler explosioner kan inträffa.
–Vi kan inte utesluta att det händer fler expolsioner, säger räddningsledaren Per-Olov Pettersson. Olyckan orsakades av åskan? – Ja, men vi vet inte vad som hände i berget ännu, säger Per Olof Pettersson, och vi vet inte hur det ser ut därnere. Vi har inte kunnat prata med någon som kan lämna sådana uppgifter ännu. Det luktar fortfarande bensin ur nedgången och så länge man har ångor kan man inte utesluta en expolsion. Det var en ordentlig explosion och ytterdörren slets loss? – Ja, det stämmer. Man har jobbat länge med att tömma bergrummet här, hur många var det som jobbade idag? – Idag var det minst fem personer här, vi vet inte exakt ännu, säger Per Olof Pettersson. Två omkom, hur mår de andra? – Jag har talat med en av de överlevande och han mår mycket dåligt, säger räddningsledaren Per-Olov Pettersson. Vid halvfemtiden på eftermiddagen hade expertis från SGU, som äger bergrummet, och som arbetar med projektet att säkerställa bergrummet för framtiden i nio år, kommit till Sala och besiktigat olycksplatsen. De konstaterar att att den kasun som utgör ingången till bergrummet är fullständigt krossad och allt talar för att det vare ett blixtnedslag som orsakade explosionen. Järnvägen avspärrad I kasunen fanns bensinångor som exploderade och delar av kasunen slungades flera hundra meter bort och hamnade på järnvägen mellan Sala och Avesta, som varit avspärrad under eftermiddagen. Där har trafiken stått stilla. Det man nu säger från Skanskas sida, som har varit entreprenör, är att det är extremt olyckligt. Mätt gasen varje dag Varje dag har man mätt förekomsten av gas i bergrummen och de nedstigningsvägar som finns ner i bergrummen som på sin tid inrymde 100 000 kubikmeter bränsle. Varje gång det larmat har man avstått från att gå dit, men blixten kunde man inte göra något åt. En vecka återstod innan arbetet skulle vara klart.
Torbjörn Lindberg, SR Västmanland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".