Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vindruvor kan bota järnbrist

Publicerat onsdag 21 maj 2003 kl 16.52
Järnbrist hos människor orsakas oftast inte av för litet intag utan av att kroppen inte kan ta upp tillräckliga mängder. Det visar ny forskning i Göteborg
Forskare vid Chalmers i Göteborg har kommit fram till att järnupptaget i tunntarmen förbättras av vissa organiska syror, särskilt vinsyra som finns i vindruvor. Upptaget förbättras också om det tar längre tid för maten att passera magtarmkanalen. Ett sätt att sakta ned hastigheten är att se till att få i sig andra organiska syror genom exempelvis syrade grönsaker och surdegsjäst bröd. Däremot hämmar flera växtproteiner upptaget av järn i tunntarmen. Det gäller bland annat sojaprotein. Järnbrist kan orsaka trötthet och nedsatt immunförsvar hos vuxna och negativt påverka den normala mentala och fysiska utvecklingen hos barn.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.