Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Indonesien intensifierar krig mot rebeller

Publicerat torsdag 22 maj 2003 kl 06.06
I Aceh-provinsen i Indonesien intensifierar den indonesiska armén sitt krig mot rebellerna, som kämpar för självständighet. Strider längs huvudvägarna i området gör att allt normalt liv har avstannat.
Den indonesiska arméns stridvagnar dånar fram på huvudvägen i hög fart mellan provinshuvudstaden Bandah Aceh och staden Biruen några mil österut. Plötsligt uppenbarar sig ett 80-tal rebeller från separatiströrelsen GAM i ett bergsområde nära vägen. En eldstrid utbryter innan gerillasoldaterna försvinner in i djungeln. Tar inga risker Pansarstyrkan tar inga risker, följer inte efter. Detta berättar för Ekot en indonesisk frilansjournalist som i går reste genom delar av krigsområdet. Fyra mil från provinshuvudstaden hade GAM-rebeller upprättat en vägspärr på landsvägen trots att indonesisk militär fanns i den omedelbara närheten. Invånarna håller sig inomhus Den indonesiske journalisten rapporterade vidare om gles trafik längs vägarna, busstrafiken mellan städer och samhällen har avstannat. Flertalet invånare i byar och samhällen håller sig inomhus. I Biruen satte gerillan eld på den statliga indoneiska radions lokaler. Skolor utplånas Under gårdagen rapporterades minst 18 dödsoffer för kriget, offer för eldstrider i två samhällen. En av rebellernas högsta ledare uppges ha kapitulerat och överlämnat sig till armén. Det mest förödande under tre dagars krig är att närmare 250 skolor har utplånats av anlagda bränder. Detta har skett i områden där separatisterna har stort stöd. Mer än 60 000 barn i provinsen har nu inga skollokaler att gå till. Den indonesiska armén skyller på gerillan, skolorna bränns ner därför att gerillan anser att de symboliserar den indonesiska övermakten påstår armétalesmän. Gerillan skyller på armén, detta görs för att misskreditera oss, säger rebellerna. Begränsar yttrandefriheten Armén som stöder sig på de nyinförda militärlagarna har gripit personer med anknytning till frivilligorganisationer och begränsar också yttrandefriheten och nyhetsförmedlingen. Den indonesiska regeringen möter upprepade krav från omvärlden om att avbryta kriget och återgå till förhandlingar. I Indonesien framför allt utanför Aceh provinsen får regeringen stöd för det militära angreppet. Inget Indonesien utan Aceh, för Indonesien är Aceh en fråga om liv eller död, skriver i dag tidnigen Jakarta Post på ledarsidan.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".