Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

S-medlemmar ville behålla gamla pensionssystemet

Publicerat torsdag 22 maj 2003 kl 07.20
Det nya pensionssystemet genomfördes mot de socialdemokratiska medlemmarnas vilja. Det visar en hittills hemlig sammanställning av partiföreningarnas åsikter enligt tv-programmet Dokument Inifrån.
En stor majoritet av de socialdemokratiska medlemmarna som ville behålla och modernisera det gamla ATP-pensionssystemet, men den socialdemokratiska partiledningen undanhöll sammanställningen. – Man gick aldrig ut med den överhuvudtaget, säger den socialdemokratiska riksdagsledamoten Lena Sandlin-Hedman. Den hemlighölls alltså? – Ja det gjorde man. Det här var en väldigt känslig fråga för partiet. Enligt den hittills hemlighållna sammanställningen var det alltså en stor majoritet som var emot förslaget till nytt pensionssystem. Över 500 socialdemokratiska föreningar hade skickat in sina åsikter. De flesta ville modernisera det rådande ATP-systemet och ville inte ha den uppgörelse med de borgerliga partierna som den socialdemokratiska ledningen hade arbetat fram. Arbetet togs över Lena Sandlin Hedman satt i den arbetsgrupp som skulle sammanställa åsikterna i partiet inför partikongressen 1996. Men gruppen fick aldrig göra det jobbet utan den uppgiften togs enligt Lena Sandlin Hedman över av statsrådet Maj Inger Klingvall. Riksförsäkringsverkets chef socialdemokraten Anna Hedborg var med och förhandlade fram det nya pensionssystemet. Hon vill inte bli intervjuad i Ekot, men framträder i Dokument inifrån. – Det kan vara också så att det ger ett förkrossande intryck av kritik. Vad är det man sätter igång att diskuteras och skickar in synpunkter på - jo det är i första hand det man är kritisk mot. Det var inte så att alla var kritiska mot allting. Många grupper var kritiska till någonting i uppgörelsen. Odemokratisk hantering Lena Sandlin Hedman tycker att den socialdemokratiska ledningens har agerat odemokratiskt i hanteringen av pensionsfrågan. – Det är det som är problematiken. I en folkrörelse måste hela organisationen vara med på besluten. Här går man in och gör uppgörelser innan man lyssnat på rörelsen. Allting blev bakvänt och det är där man kan rikta den största kritiken att det blev som det blev. Vem är det som har ansvaret för det? – Det är klart att det är partiledningen som har ansvaret för det.
Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".