Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Razzia mot Ericsson om mutmisstankar

Publicerat torsdag 22 maj 2003 kl 16.16
Den schweiziska polisen har i samarbete med den svenska Ekobrottsmyndigheten genomfört flera husrannsakningar i Schweiz mot anställda och före detta anställda vid Ericsson. Misstankarna handlar om skattebrott och att Ericsson betalat ut miljardbelopp till hemliga konton.
– Företaget Ericsson har haft ett system att redovisa vissamarknadskonsultkostnader. Det är så att man har anlitat betalningsförmedlare som har skickat fakturor. Sedan har betalningsförmedlarna vidarebefordrat penningbeloppen till andra slutliga betalniongsmottagare, säger Lage Carlström vid Ekobrottsmyndigheten. I går slog den schweiziska polisen till på flera platser i och omkring Zürich. Där finns också en grupp från den svenska Ekobrottsmyndigheten, som sedan ett år tillbaka också bedriver en förundersökning mot dw här personerna. Vid husrannsakningarna beslagtog polisen handlingar och disketter från datorer, som kan visa hur stora belopp från Ericsson betalats ut till olagliga konsultuppdrag, eventuellt till mutor för att vinna viktiga kontrakt. Miljarder misstänks ha slussats ut Åklagarens uppfattning är att chefer vid Ericsson utnyttjat bolagets betalningsrutiner genom att slussa ut pengar mot falska fakturor. Under 1998 och 1999 förmedlades inte mindre än 3,3 miljarder kronor ut på det sättet i det här systemet. Brottsmisstankarna gäller i första hand skattebrott och riktar sig till en grupp på upp till tio personer, numera före detta Ericssonanställa. Åklagaren försöker nu nysta upp vilka deras medhjälapre i sista ledet varit - pengar som tagit emot betalning och samtidigt krävt konfidentialitet att få vara hemliga, säger Lage Carlström. – Enligt Ericsson har det gått till marknadskonsultkostnader men att de här marknadskonsulterna som fått pengar på den här vägen av någon anledning krävt kondfidentialitet.
Sören Granath

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".