Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunal vill att oorganiserade arbetare strejkar

Publicerat fredag 23 maj 2003 kl 05.00
En av fem kommunalarbetare är inte med i facket, något som förstås påverkar den pågående konflikten mellan Kommunalarbetareförbundet och arbetsgivarna i Kommun och Landstingsförbunden.
Kommunal uppmanar alla oorganiserade att delta i konfliktåtgärderna och gå i strejk när Kommunals medlemmar gör det. Regina Gustavsson arbetar i skolköket på Kinnarummaskolan utanför Borås. Hon har valt att gå till jobbet trots att arbetskamraterna strejkar även om hon sympatiserar med deras lönekrav – Ja, självklart tycker jag att alla ska ha en lön de kan leva på, det är inga frågetecken om den saken, säger hon. Det är inte den grejen jag är emot men eftersom jag inte är med i Kommunal känner jag inte att jag ska vara med och strejka. Jobbar trots strejk Regina Gustavsson har går till jobbet trots att hennes arbetsplats är uttagen i stejk. Hon arbetar i skolköket och under strejken har barnen med sig egen mat och egna betsick, så det finns inte så mycket jobb för henne, men hon gör det jobb hon kan göra, som att sopa golvet, torka borden och hålla eleverna sällskap när de äter lunch. Hon säger att hon inte har ekonomisk möjlighet att stanna hemma, men hon tror att det krävs att man är säker på sin sak för att våga jobba när det är strejk. Var femte inte medlem Av de 490 000 som arbetar i kommunals avtalsområde i kommuner och landsting är nästan 20 procent inte medlemmar i Kommunal. Det betyder att en av fem eller nästan 100 000 av de heltidsanställda och timanställda vars löneavtal Kommmunal nu sagt upp inte är medlemmar i förbundet. De som inte är med i facket ocg jobbar på en arbetsplats i strejk får välja mellan att stanna hemma utan ersättning eller gå till jobbet och bli kallade strejkbrytare. Lars Törn, ombudsman på Kommual är tycker inte att de oorganiserade ska gå till jobbet även om de får det svårt ekonomiskt. Behov av bättre lön – Det gäller ju att titta på lite längre sikt, för har man en så svag ekonomi då visar ju det att de liksom de andra kommunalarna har behov av en bättre lön, säger Lars Törn. Om man då tittar lite långsiktigare på värdet av att hålla sig borta från jobbet en vecka eller fjorton dagar så att vi kan få fram ett avtal som innebär högre lön. Hans bild är att de flesta oorganiserade blir övertalade att stanna hemma, men de som inte gör det betydelse för vilken effekt strejken får.
Aina Jutterström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".