Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort miljöproblem inom jordbruket kan stoppas

Publicerat lördag 24 maj 2003 kl 11.13
Det går att hitta lösningar på utsläppen av ammoniak, ett av jordbrukens stora miljöproblem. Ett treårigt forskningsprojekt vid Lantbruksuniversitetet i Skara minskade ammoniakutsläppen från en mjölkgård med 70 procent.
– Det är förvånande att vi kom så långt, säger Jan Olof Sannö vid Lantbruksuniversitetet i Skara som har lett projektet. – Vi hade väl en målsättning av vi i varje fall skulle halvera ammoniakavgången, men att resultatet blev så bra är skoj. Utifrån det här kan man dra slutsatsen att det går minska ammoniakutsläppen ganska ordentligt? – Det bör vara möjligt att åtminstone uppnå de mål som har ställts upp på 15-20 procents minskning, ja. Från kornas urin Ammoniakläckaget som leder både till försurning och övergödning är ett av de stora miljöproblemen inom lantbruket. Ämnet kommer från kornas urin och läcker ut i luft och mark. I försöket utanför Skara har forskarna vid Lantbruksuniversitetet med hjälp av den senaste tekniken och kunskapen lyckats få bort hela 70 procent av ammoniakläckaget. Täckta gödselbrunnar Det har man lyckats med genom att själva stallmiljön har förbättrats med urinseparering och ett biokemiskt filter i fläktsystemet som suger upp en stor del av ångorna. Fodret har också förbättrats och gödselhanteringen har ändrats med täckta gödselbrunnar för att hindra avdunstningen av ammoniak. Även utgödslingen på åkrarna har blivit mer effektiv, för att slippa spill och avdunstning. – Det viktigaste är nog att vi har fått fram budskapet. Man ser att det finns möjligheter. En del utav de erfarenheter som man dragit här tar man till vara i planeringen utav nya stall, säger Jan-Olof Sannö. Flera hundra tusen Inom lantbruket är intresset stort för erfarenheterna från Skara och både EU och näringen har bidragit med pengar, men att bygga om kostar flera hundra tusen. Jan-Olof Sannö tror att det kan bli nödvändigt med lagkrav för att tekniken ska få ett ordentligt genomslag. – Det är väl så att ingen av de här åtgärderna syns direkt i plånboken och så är det ju. Det är en krass ekonomisk verklighet vi lever i och det kommer inte ske per automatik. Då krävs det nog lagstifgning för att komma till rätta med det här.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".