Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kungen vill inte att man köper Östersjötorsk

Publicerat tisdag 27 maj 2003 kl 05.00
Kung Carl Gustaf tycker att det behövs lite mer drastiska åtgärder för att komma till rätta med Östersjöns miljöproblem och utfiskning. Och han vill nu att folk ska sluta att äta torsk som kommer från Östersjön, där beståndet av torsk är både litet och hotat.
– Jag tycker att alla får hjälpas åt, att vi funderar två gånger och frågar varifrån fisken kommer. Att man ser till att det inte blir någon stor efterfrågan på Östersjötorsk, säger kung Carl Gustaf. Vilken torsk äter Kungen? – Det kan jag inte svara på, säger kungen och skrattar. Jag hoppas att den inte är från de här vattnen. De här vattnen, som kungen syftar på, är Östersjön. Där på en ö mellan Trosa och Landsort ligger Askö havsforskningslaboratorium som kungen besökte på måndagen. Världsnaturfonden höll årsmöte och kungen är ordförande i organisationens förtroenderåd. Att han inte själv vet säkert om han äter Östersjötorsk beror på att han normalt inte handlar själv, och att han känner till att det fuskats med ursprungsmärkningen av torskpaketen i butikerna. Döda havsbottnarna brer ut sig På Askö berättade forskarna om små positiva rön om att läget för blåstången blivit bättre på grunda områden. Men de döda havsbottnarna brer ut sig och det kommer nya larm om att också abborre och gädda minskar i antal. Frågan är om också vanliga sportfiskare ska hejda sig och inte ta för stora fångster. – Just nu finns det ju inte så många fiskar kvar så det blir inte så stora fångster, tyvärr, säger kung Carl Gustaf. Det finns en del gamla stora gäddor, men mellanskiktet verkar ha försvunnit på något sätt. Vi får alla hjälpas åt och fundera lite grann själva om hur mycket vi själva och naturen orkar med. Vi måste tänka på framtiden. Det gäller även havets invånare. Har Kungen själv råkat ut för att det har varit ont om fisk? – Jag fiskar, men det blir inte så mycket numera, det var mer förr i tiden. Men visst märker man att det har blivit en markant skillnad, det tycker jag nog. Vad är det viktigaste för att förbättra Östersjön? Vad ska göras nu? – Vi måste genom den allmänna debatten förstå att vi har ett stort problem och att vi måste hjälpas år. Det hjälper inte att vi agerar ensamma från svensk sida utan gemensamma krafter måste till. Nu har man ju talat om denna problematik i många år, men jag tycker trots allt att det inte har hänt så kolossalt mycket. Det känns som om man måste ta till mer drastiska åtgärder, tyvärr. Är det något särskilt Kungen tänker på? – Det är samarbete när det gäller miljöfrågorna totalt sett bland grannländerna runt omkring Östersjön, säger kung Carl Gustaf.
Bengt Hansell
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".