Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Advokat Koorti fälld för bedrägeriförsök

Publicerat tisdag 27 maj 2003 kl 16.09
Under tisdagen föll domen mot brottmålsadvokaten Kerstin Koorti. Hon dömdes till villkorlig dom och 40 dagsböter för försök till grovt bedrägeri. Göteborgs tingsrätt konstaterar att Kerstin Koorti lämnat vildeledande uppgifter i sin kostnadsräkning efter att hon försvarat en klient vi en rättegång i Göteborg.
Därmed har hon gjort sig skyldig till försök till bedrägeri. Rätten skriver att brottet är att räkna som grovt eftersom en advokat och offentlig försvarare givits en särkilt förtroendefull ställning inom rättsväsendet. I detta ligger också ett starkt krav på att vara sanningsenlig och rätten konstaterar att Kerstin Koorti brutit mot det kravet. Det var alltså när hon försvarade en klient vid en mordrättegång vid Hovrätten för Västra Sverige som hon begärde ersättning för 246 timmars arbete trots att hon endast arbetat halva tiden, alltså 123 timmar. Nekade till brott Vid rättegången nekade Kerstin Koorti till brott och hävdade att orsaken till att hon begärt dubbel ersättning var att målet varit särskilt komplicerat och tidskrävande. Men tingsrätten anser alltså att hon genom uppgifterna i sin räkning försökt vildeleda hovrätten. Åklagaren menar att det korrekta hade varit att från början ange rätt antal timmar men med en högre timpeng, om hon hade velat ha mer betalt. Kertsin Koorti vill idag inte kommentera domen, men hennes advokat, Hans Strandberg, säger att han är förvånad över att det blev en fällande dom: – Jag anser att den är överraskande. Och tingsrätten har inte tagit hänsyn till allt som kom fram i rättegången. I alla fall så vitt jag kan bedöma. Bland annat så har man inte vägt in att Kerstin Koorti redan vid huvudförhandlingen förklarade att det angivna timantalet inte var ett faktiskt antal arbetade timmar. Vad kommer ni att göra nu? – Jag har instruktion att överklaga domen. Den är ju livsavgörande för Kerstin Koorti. Därför måste Hovrätten få pröva detta, säger Hans Strandberg.
Sanna Klinghoffer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".