Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny strategi bakom ökat antal djurrättsbrott

Publicerat fredag 30 maj 2003 kl 11.23
Det är en delvis ny strategi från miltanta djurrättsorganisationer som ligger bakom en del av ökningen av antalet djurrättsbrott. Enligt siffror från säkerhetspolisen har brotten fördubblats det senaste året, och en orsak tros vara samordnade kampanjer mot enskilda djurföretag, till exempel uppfödare.
Rasmus Andersson är talesman för en aktionsgrupp mot pälsuppfödning. Och även om han säger sig förespråka ickevåld, så anser han kampanjmetoden är bra: - Ja, jag tror att det är någonting som är mer och mer förekommande. Vi stängde ju alldeles nyss kattuppfödningen, där de födde upp katter till plågsamma djurförsök i Halmstad. Och det visar ganska tydligt på hur effektfullt det kan vara att samordna alla sina resurser till att stänga ned en verksamhet. Liknande kampanjer har lyckats väldigt bra utomlands. Så det är någonting som vi kommer satsa hårt på, säger Rasmus Andersson. Djurrättsaktivisterna jobbar idag ofta på ett mer samordnat sätt än tidigare. Man väljer ut ett mål och satsar sen alla krafter på just det. På flera håll har det trappats upp till våldsamheter. En äggfabrik utanför Herrljunga har exempelvis utsatts för omfattande skadegörelse gång på gång. Och tidigare den här veckan fick en pälsfarmare i Skaratrakten sitt bostadshus attackerat nattetid, efter en serie hot. Jan Pehrson, som driver en chinchillafarm utanför Falkenberg är ny måltavla för Rasmus Andersson grupp. I början av april fick han ett brev med ultimatumet - lägg ner chinchillafarmen inom tio dagar, annars startar vår kampanj. Efter en demonstration som urartade, med stenkastande ungdomar och grannar som försvarade gården med gödselspridare, har Jan Pehrson nu inte en lugn stund: - Det är inte roligt när telefonen ringer och man får brevledes mordhot. Vissa dagar har de ringt upp till hundra gånger på mobiltelefon och hemnummer. Rasmus Andersson säger sig ta avstånd från våldsamma metoder. Även om man på hemsidan uppmanar folk att skriva brev, ringa och gärna ordna egna demonstrationer vid gården. Frågan är om han har någon förståelse för hur farmaren upplever det? - Ja, jag kan känna förståelse i den mån att det antagligen inte är särskilt trevligt för honom. Men samtidigt har jag absolut ingen förståelse för hur man kan föda upp chinchillor på det viset som han gör och sedan ta livet av dem. Han verkar inte ha någon som helst medkänsla med djur. Så du menar att han får skylla sig själv? - Ja, precis som de människor som tjänade pengar på slaveriet, eller på andra förtryckande verksamheter tidigare, så tycker jag att det har kommit en ny tid för djurförtryckare nu. Om det skulle gå illa på farmen så att någon kommer till skada eller egendom förstörs. Tycker du då att ni har något ansvar för det? - Nej, jag tycker bara att vi kan ta ansvar för det vi organiserar. Men Jan Pehrson på chinchillagården utanför Falkenberg har ingen förståelse för djurrättsaktivisternas nya metoder: - Vad är det nästa gång som de här små ungarna tycker illa om? Är det de som har gula bilar eller de som har svarta bilar som inte de ska få fortsätta ha. Jag tänker inte ge upp i alla fall. Vi får väl vänta och se vad som händer.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".