Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skånes företag ser ljust på framtiden

Publicerat söndag 1 juni 2003 kl 12.27
Samtidigt som AMS spår ökad arbetslöshet och konjunkturinstitutet nyligen skrev ner tillväxttakten i ekonomin för i år är optimismen bland företagen i Skåne stor. För det närmaste året räknar man med ökad sysselsättning och inflyttning. (Ekot)
Tillväxtmotorn Stockholm hackar betänkligt. Men i Malmöregionen som i decennier haft låg tillväxt och hög arbetslöshet, ett av Sveriges problemområden helt enkelt, råder nu en optimism och framtidstro. Inte bara bland företag utan också bland invånarna. Länsarbetsnämnden menar, trots lågkonjunkturen, att Skåne fortfarande är en tillväxtregion. Eva Plogéus är länsarbetsdirektör: - Ja, i den här prognosen, som vi ganska nyligen har gjort, så räknar vi med att det blir ungefär 5 500 nya jobb som kommer till i Skåne. Och framför allt i den västra delen av Skåne. Det finns flera faktorer som gör att utvecklingen i Skåne ser mer positiv ut jämfört med i till exempel Stockholmsregionen. It-kraschen drabbade inte Skåne så hårt. Nyetableringen av företag i forskarbyn Ideon i Lund fortsätter, samarbetet över Öresund börjar ta fart och företagen säger att det är lätt att få tag på arbetskraft: - Vi räknar med en fortsatt, rätt så stark, inflyttning i Skåne. Och när man ser på inflyttningen så är det faktiskt en mycket positiv bild utifrån att det är en ganska bra ålderstruktur. Det är ganska unga människor som flyttar hit och det har nog att göra med Skånes läge. Men också studiemöjligheter naturligtvis. I samma hus som Länsarbetsnämnden, fast tre våningar upp, sitter Svenskt näringsliv och regionchef Gertrud Bohlin: - Det känns som det finns en betydligt större pessimism i Stockholmsregionen än i Skåne. Exempelvis handeln har ju haft rätt så stora problem där, medan vi i stället har sett en succesiv ökning i handel de senaste fem åren, säger Gertrud Bohlin, regionchef, Svenskt Näringsliv i Skåne.
Jens Ericson, Ekot Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".