Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Aung San Suu-Kyi kvarhålls av Burmas regim

Publicerat måndag 2 juni 2003 kl 06.29
Den burmesiska oppositionsledaren Aung San Suu-Kyi, som greps i fredags, har förts till spionhögkvarterets lokaler i huvudstaden Rangoon. Oppositionspartiets lokaler runt om i Rangoon och i andra delar av landet har stängts av militärregimen.
De militära makthavarna i Burma har tillfogat den svårt trängda demokratirörelsen i landet ett av de svåraste nederlagen på mer än ett årtionde. Aung San Suu-Kyi, fredspristagaren och ledaren för oppositionspartiet Nationella förbundet för demokrati, sitter i ett sorts häkte. Efter att ha gripits i samband med en politisk turné i norra Burma, fördes hon under natten till i går, till huvudstaden Rangoon. Där finns hon, enligt nära medarbetare, i militärregimens spionhögkvarter. Ytterligare 19 av partiets ledare har gripits och flera andra har satts i husarrest. Regimen har också stäng alla universitet och andra högre utbildningsanstalter. En ny termin skulle ha inletts i dag. I Rangoon stängdes 38 kontor som tillhör oppositionspartiet. I andra delar av Burma har regimen också bommat igen partiets lokaler. Aung San Suu-Kyi har under långa perioder varit isolerad i sin villa i Rangoon, placerad i husarrest. För ett år sedan blev hon fri från den senaste inlåsningen. I nära en månad har hon genomfört en resa i norra Burma. Över allt har hon mötts av stora skaror anhängare. Hela tiden har regimtrogna provokatörer stört hennes möten.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".