Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

USA granskar egna skäl till Irakkriget

Publicerat tisdag 3 juni 2003 kl 16.33
USA:s kongress tänker utreda om bevisen som presenterades om Iraks tillgång till massförstörelsevapen överdrevs eller förvanskades före kriget. Bland annat ska offentliga, tv-sända förhör med ansvariga genomföras.
Den demokratiska kongresspolitikern Jane Harman tillhör de som anser att detta är nödvändigt: - Vi måste vara säkra på att vår underrättelseinformation är korrekt och opartisk. USA:s trovärdighet är beroende av det. Hur ska någon annars tro på oss när vi talar om Nordkoreas och Irans kärnvapenprogram, säger Harman, som trots allt tror att USA-koalitionen så småningom kommer att hitta massförstörelsevapen i Irak. Men den senaste tidens allt kraftigare ifrågasättande av den information om vapnen som gavs till politikerna, den amerikanska allmänheten och omvärlden före kriget gör ändå att både demokratiska och republikanska politiker anser att en utredning är nödvändig. Frågorna gäller både om uppgifterna i sig var korrekta, det har ju redan slagits fast att vissa underlag var förfalskade, och om regeringstjänstemän överdrivit eller förvanskat den information de fått för att få stöd för ett krig mot Irak. Underrättelsetjänsten CIA, som stod för de flesta av uppgifterna, har lovat att samarbeta fullt ut i utredningen. Och det är troligt att bland andra försvarsminister Donald Rumsfeld och utrikesminister Colin Powell kommer att kallas till de kongressförhör som väntas inledas senare i sommar. Powell sa så sent som igår att USA hade, vad han beskrev som, överväldigande bevis för att Irak hade fortsatt att utveckla massförstörelsevapen. Och samtidigt presenterade chefen för FN:s vapeninspektörer, Hans Blix, en kvartalsrapport där han upprepade att hans inspektörer inte funnit några bevis för att Bagdadregimen hade tillgång till, eller försökte utveckla nya massförstörelsevapen. Men Blix sa också, återigen, att det fortfarande finns flera obesvarade frågor om eventuella vapenprogram.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".