Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Högerregel införs efter skånska oljeolyckan

Publicerat torsdag 5 juni 2003 kl 05.00
Efter fartygskollisionen i Östersjön i lördags, då ett kinesiskt fartyg sjönk, vill Sjöfartsverket att sjötrafiken mellan Bornholm och den skånska kusten, ska skiljas åt för att liknande olyckor inte ska inträffa i framtiden.
Förslaget innebär att fartyg på väg in i Östersjön, som går mellan Bornholm och Skånekusten, ska gå närmare Bornholm. Fartyg på väg ut ur Östersjön ska istället gå närmare kusten. Det handlar ungefär om att införa den högerregel, som idag tillämpas på vanliga bilvägar, för trafik till sjöss. Per Nordström är ställföreträdande sjösäkerhetsdirektör vid Sjöfartsverket. – Det innebär att de måste hålla sig till de speciella farlederna och kan inte korsa trafiksepareringszonerna eller gå i motsatt riktning, säger Per Nordström på Sjöfartsverket. Den kapten som bryter mot reglerna ska kunna dömas till böter, enligt förslaget, som måste godkännas av Internationella sjöorganet, IMO. Gälla från nästa sommar Går förslaget igenom kan de nya reglerna bli genomförda i området mellan Bornholm och den skånska kusten den första juli nästa år. I Sverige finns det två andra områden som sen en tid omfattas om de här bestämmelserna. Det handlar om Öresund och Ålands hav. En annan plats i Europa är passagen genom Engelska kanalen. Vattnen mellan Bornholm och det svenska fastlandet borde egentligen inte vara så svåra för fartygen. Ett bevis på motsatsen är lördagens kollision, som inträffade mitt på dagen i nästintill bästa tänkbara väder med mycket god sikt. Lättnavigerade vatten Detta förbryllar Per Nordström, som tycker att farleden är betydligt enklare än många andra områden som handels- och fiskeflottorna trafikerar varje dag. – Det är inte speciellt svårnavigerade vatten och det finns både djup och utrymme, men det är mycket trafik och det förekommer fiske i området, vilket kan försvåra navigeringen, säger Per Nordström, sjösäkerhetsdirektör vid Sjöfartsverket.
Jan Andersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".