Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Billigare boendekostnader för de med rörlig ränta

Publicerat torsdag 5 juni 2003 kl 12.03
Räntesänkningen kommer att direkt slå igenom i billigare boendekostnader för de som har rörliga ränta på sina bolån. En familj med en miljon i rörliga lån sänker sina boendekostnader med 300 kronor i månaden.
– Den här räntesänkningen slår ju igenom direkt på det rörliga bolånet och det betyder då att det här hushållet får 5 000 kronor mindre i räntekostnad på ett år och tar man hänsyn till skatteeffekter så blir det nästan 300 kronor mer i månaden att röra sig med för ett hushåll med en miljon i rörliga lån, säger Gunilla Nyström som är privatekonom på SEB. Hälften av lånen är rörliga Dagens räntesänkning är med andra ord ett glädjebesked för alla de som sitter med rörlig ränta på sina lån. Det är många som valt just den typen av lån, drygt hälften av alla bolån och privata lån för konsumtion har just rörlig ränta. De som valt bundna lån, till exempel lån på två år, får nytta av en räntesänkning först när lånen ska förnyas. Om inte räntan gått upp igen då, förstås. Talas om lånebubbla Det låga ränteläget har lett till diskussioner om det är på väg att byggas upp en lånebubbla, att många tar stora lån för konsumtion nu när det är billigt att låna men att de inte klarar av sina skulder den dag räntan stiger. Ansvarsfull belåning Gunilla Nyström anser att var och en måste ta ansvar för att lånen ska betalas också i ett högre ränteläge. – Att man ska ha så pass luft i sin ekonomi att man klarar en räntehöjning. Det ser inte ut som den kommer inom den närmaste tiden men man ska inte bara titta på ränteläget utan man ska titta på vad är det man lånar till och hur stor andel är lånet i förhållande till värdet på det man lånar till. Lånar man till en bil så gäller det gamla vanliga att lånar man till en bil så ska manamortera i den takt den sjunker i värde annars bygger man upp en lånebörda, säger Gunilla Nyström på SEB. Kan bli prisfall på småhus Också riksbankschefen Lars Heikensten ser vissa risker för att skulderna hos många rusa i väg. – Jag tycker att man har anledning att vara försiktig är man ska köpa hus. Priserna är ganska uppdrivna. Vi räknar i och för sig med att det kan bli en viss ytterligare uppgång i småhuspriserna men det innebär ju inte att det inte kan bli prisfall i delar av ekonomin och det har vi ju också haft i delar av landet, säger Lars Heikensten.
Sören Granath
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".