Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat igår kl 12.51)

Lagligt införa trängselavgifter

Publicerat torsdag 5 juni 2003 kl 22.00
För att det omdiskuterade försöket med så kallade trängselavgifter för bilar i Stockholm ska kunna genomföras måste de som bor på Lidingö ges möjlighet att resa gratis från hemkommunen ut på det allmänna vägnätet. Det är en av slutsatserna i den statliga Stockholmsberedningens betänkande som presenterades på torsdagen.
– Lidingöborna har samma rätt som alla andra som bor i kommuner som inte vill ha trängselavgifter att nå det allmänna vägnätet gratis, säger Kenneth Kvist, beredningens vänsterpartistiske ordförande. Det är en princip och handlar om likheten inför lagen. Stockholmsberedningen har prövat lagligheten i att införa så kallade trängselavgifter för bilar. Enligt beredningens majoritet är det möjligt för Stockholm eller någan annan kommun i landet som så skulle önska att införa trängselavgifter. Avgifterna blir en skatt som via statskassan ska gå tillbaka till huvudstaden. Möjligt köra förbi Stockholm Det måste också vara möjligt för invånare i andra kommuner, som inte har rösträtt i Stockholm, att slippa betala om de bara ska köra förbi Stockholm. Därför måste Essingeleden och en passage från Lidingö till det allmänna vägnätet göras avgiftsfri, anser beredningen. Flera av de borgerliga ledamöterna i utredningen, som är emot själva idén med trängselavgifter, samt den sakkunnige juristen, reserverade sig mot slutsatserna i utrednigen. En del av kritiken består i att kommunerna runt omkring Stockholm inte fått vara med och påverka.
Pontus Mattsson
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".