Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen ligger lågt med it-myndighet

Publicerat fredag 6 juni 2003 kl 12.28
På fredagen blev det definitivt klart att EU ska få en ny särskild myndighet för it- och datasäkerhet. Sverige som ännu inte har någon EU-myndighet har länge flaggat för att den ska få sitt högkvarter i Sverige. Men nu blir det kanske inte så. Ett europeiskt smittskyddsinstitut eller en kemikalieinspektion i Sverige skulle ge betydligt fler tjänster, säger man i regeringskansliet.
Har regeringen sjabblat eller handlar det om en genomtänkt strategi? Vilken EU-myndighet vill Sverige egentligen ha? Moderaterna och Näringslivet i Stockholm är djupt besvikna på hur en av deras hjärtefrågor ser ut att utveckla sig. I flera år så har de arbetat intensivt för att Sverige ska få ta hand om EU:s nya myndighet för it-säkerhet och att den ska placeras i Stockholm. I går fattade EU:s transport- och kommunikationsministrar det första beslutet – det blir en it-myndighet, med maximalt 30 anställda. Men det är fortfarande öppet vilket land som får den, och det kommer sannolikt inte att avgöras förrän nästa halvår när Italien är EU:s ordförande. I Stockholm anser nu moderaterna och it-branschen att den svenska regeringen vacklar och velar, man visar inte längre tydligt att Sverige verkligen vill ha den nya it-myndigheten. Sverige och Finland är de enda EU-länder som hittills inte har fått bli värdar för en EU-myndighet, det gäller att passa på nu innan EU nästa år utvidgas med ytterligare 10 länder och konkurrensen om EU:s ämbetsverk blir ännu större. Men i regeringskansliet vägrar man bestämt gå med på att intresset för it-myndigheten har svalnat, däremot heter det, att det kan finnas alternativ som är bättre för Sverige. Till exempel den planerade europeiska smittskyddsmyndigheten som plötsligt blev högaktuell i samband med den livshotande luftvägsinfektionen sars, en sjöfartsbyrå och en kemikaliemyndighet är också på gång i EU. Alla tre väntas ge fler arbetstillfällen än it-myndigheten, i bästa fall till och med ett par hundra forskartjänster. En källa i regeringskansliet säger också att man inte vill låsa sig för tidigt vid it-myndigheten och göra samma misstag som Finland som satsade allt på att få EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, Italien gjorde sitt bästa för att sabotera det och nu finns myndigheten som en kompromiss tillfälligt i Bryssel. Ett bekymmer med it-myndigheten anses också vara att den bara har en garanterad livslängd på fem år – i EU-kommissionens handlingar kan man se att en fortsättning och hela verksamheten då ska omprövas.
Jan Mosander
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".