Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-president föreslås av framtidskonventet

Publicerat fredag 6 juni 2003 kl 12.47
EU ska styras av en president som lyder direkt under medlemsländernas regeringar. Det föreslår Valéry Giscard d'Estaing och ledningen för EU:s framtidskonvent. Samtidigt ska kommissionen bantas ned och det ska bli enklare att rösta igenom förslag i EU. Förslaget oroar små länder som tror att stora länder kommer få mer makt på bekostnad av de små.
Så här i elfte timmen, bara en vecka innan allt måste vara klart, sätter alltså Giscard d'Estaing ned foten i de känsliga frågorna om makten inom unionen. Han och övriga ledningen säger ja till att EU ska få en ny president. Presidenten ska arbeta direkt under medlemsländernas regeringar. Maktkamp Det har talats mycket om maktkamp mellan presidenten och kommissionens ordförande som idag är Romani Prodi. I förslaget diskuteras de här problemen men man hoppas att undvika dem genom att väldigt tydligt säga vad den ena och den andra ska göra. Giscard d'Estaing föreslår också att kommissionen ska bantas efter 2009. Då ska dagens princip med en kommissionär per medlemsland brytas. Det ska bara finnas 14 kommissionärer plus en ordförande. Alla lika Vi deras sida ska det finnas biträdande kommissionärer men med betydligt mindre makt. Posterna ska rotera mellan länderna och alla ska behandlas lika. De stora medlemsländerna ska alltså inte få större inflytande än de små. Ett annat förslag är att börja peta i den under stor möda framtagna uppgörelsen i Nice för ett par år sedan. En känslig fråga där var hur många röster varje land ska ha när regeringar sammanträder. Här vill d'Estaing göra rent bord och helt ändra principen. Oro bland mindre länder I Nice fick varje land ett antal röster men nu föreslås istället en betydligt enklar modell. Ett förslag antas när minst 50 procent av länderna och minst 60 procent av EU:s befolkning står bakom ett förslag. Här finns oro bland mindre länder. Om 60 procent av medborgarna måste räknas in så anses risken stor att de stora får för stort inflytande. Dessutom lär spanjorerna gå i taket. De lyckades nämligen få vad många i efterhand ansågs vara orimligt många röster i Nice–uppgörelsen. Tungt förslag Att konventet nu börjar närma sig en uppgörelse är viktigt. Det blir ett tungt förslag för den fortsatta debatten. Men det är långtifrån säkert att slutprodukten verkligen blir den här. För nu går konventets tankar vidare till medlemsländernas regeringar och då kan det mycket väl bli andra tongångar, som gör att slutresultatet ändå blir ett helt annat. Sannolikt blir ändå 6 juni just i år en viktig dag, inte bara för Sverige, utan också för europeiska unionen.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".