Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fel sätta flykting i arrest

Publicerat lördag 7 juni 2003 kl 11.44
Migrationsverkets placering av flyktingar som ska avvisas i polisarrest får bakläxa i Kammarrätten. Det här kan nu få konsekvenser för verkets rutiner i sådana här frågor. Målet gällde en 22-årig man som satt i arrest i totalt tio dagar i väntan på avvisning.
– Ja det är ju väldigt integritetskränkande att sitta i en arrest. Man har ingen tillgång till toalett, man får inte gå ut på promenader, man sitter helt inlåst, säger advokat Hans Bredberg Den 21 januari placerades 22-åringen, som kommer från Indien, i polisens arrest i Solna. Han skulle avvisas till hemlandet en vecka senare. Det vanliga är att den som ska avvisas förs till någon av Migrationsverkets fyra förvaringsenheter i landet, men om synnerliga skäl finns kan flyktingen enligt utlänningslagen sättas i polisarrest, i häkte eller på kriminalvårsanstalt. Ett sådant skäl är om transporten inte går att lösa snabbt. I det aktuella fallet angav Migrationsverket transportproblem som skäl för att hålla mannen i arrest i tre dagar, men Kammarrätten anser att det är fel. Enligt rättens tolkning får man bara hållas i arrest i några timmar eller möjligtvis över natten i väntan på vidare transport. Hur många fall som påverkas av kammarrättens utslag är svårt att bedöma, eftersom Migrationsverkets egen statistik inte är tillräckligt detaljerad. Men enligt vad verket framförde i rätten kan man i ett stort antal fall inte snabbt ordna transport till en förvaringsenhet i ett stort antal fall. Domen kommer att få konsekvenser, säger Magnus Rydén på Migrationsverkets praxisenhet. – Det kan ju medföra att vi tvingas transportera de själva i större utsträckning än vad vi gör nu. Kommer ni att vara mer restriktiva med längden på förvaringarna? – Sannolikt så länge vi inte fått något avgörande som går i annan riktning måste vi ta hänsyn till den här domen. Men det är mycket möjligt att vi kommer att överklaga till regeringsrätten. Migrationsverkets förvaringsenheter ligger i Malmö, Göteborg, Stockholm och Flen. Men två nya är på gång i Gävle och i Örkelljunga. Magnus Rydén på Migrationsverket utesluter inte att ännu fler behövs och att transportrutinerna behöver ses över efter Kammarrättens utslag. – Det är möjligt, vi kommer definitivt att diskutera frågan nästa vecka på ett inplanerat möte.
Claes Henricsson
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".