Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Psykiatriska kliniker tvingas till överbeläggning

Publicerat tisdag 10 juni 2003 kl 05.18
Vid åtta av landets tio största sjukhus är bristen på vårdplatser för psykiskt sjuka så stor att man tvingas till överbeläggning. Det visar en rundringning som Ekot gjort. På Danderyds sjukhus är läget är så svårt att han tvingas skriva ut patienter för tidigt.
– Det är ofta att man måste ”pressa ut” patienter till öppenvården för att vi inte har möjlighet att ha kvar dem inneliggande och det här känns inte alls tillfredsställande, säger Anders Berndtsson chefsöverläkare på Danderyds sjukhus. Vad innebär det för patienterna? – Ja, i värsta fall innebär det att man mår dåligt, man kanske lämnas utan någon öppenvårdskontakt där det också är hårt pressat. Depressioner och psykoser På Danderyds sjukhus vårdas personer med svåra depressioner och psykoser. Den psykiatriska kliniken har personal och lokaler för 71 patienter men de är oftast fler. Just nu är 80 svårt psykiskt sjuka personer inlagda samtidigt. Det är trångt, många får dela rum och det är svårt att få tillräckligt med tid till patienterna. – Man har alltså patienter som kanske har behov av enskilda samtal när det inte finns tillräckligt med personal till det, man har personal som känner att de behöver göra saker med patienter och kanske inte har tid för att de måste ägna sig åt någon annan. Det blir påfrestningar för både personal och patienter, säger Anders Berndtsson. Överbeläggning stort problem Danderyd är inte unikt. Ekot har talat med tio av landets största psykiatriska kliniker och åtta av dem har så stor överbeläggning att de ansvariga säger att det är ett stort problem. Förutom på akutsjukhusen i Stockholm, där de största problemen finns, är det bland annat Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, Akademiska sjukhuset i Uppsala och Universitetssjukhuset MAS i Malmö som har problem. Trycket på platserna gör också att personer som skulle behöva läggas in inte får plats. – Det innebär för patienterna att prioriteringar vid intagning vid sluten vård blir hårdare. Vi kan ju inte ta in fler patienter än vi har förutsättningar att vårda, säger Jan Svedlund, psykiatrichef på Sahlgrenska. Vansinnesdåd inte tillfällighet Anders Berndtsson på Danderyds sjukhus tror inte att den senaste tidens vansinnesdåd i Stockholm av psykiskt sjuka personer är någon tillfällighet. – Jag tror tyvärr att det kan vara ett resultat av att vi har så att säga pressat tillbaka psykiatrin så långt som det över huvud taget går. Jag hoppas verkligen att det inte händer något sådant här igen men tyvärr skulle jag inte bli förvånad om det hände.
Susan Ritzén och Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".