Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Minskad vilja inom LO till s-samarbete

Publicerat onsdag 11 juni 2003 kl 16.18
LO-medlemmarnas önskan om ett samarbete mellan deras fackliga centralorganisation LO och det socialdemokratiska partiet blir allt mindre, visar en ny utredning från LO. Företrädare för både LO och socialdemokraterna poängterar dock på onsdagen värdet i en fortsatt samverkan.
För 15 år sedan ville sex av tio LO-medlemmar att samarbetet med partiet skulle öka eller vara oförändrat. I dag är det bara fyra av tio som vill det. Och den stora förändringen är att andelen osäkra har ökat så kraftigt, säger utredaren Sven Nelander: – Jag tror att vi har ett mer komplicerat samhälle där det är nya yrken och andra gränser mellan människor. Och att man på det sättet blir osäkrare om lojaliteter och om var man hör hemma någonstans. Så jag tror inte att det är så konstigt egentligen. Vi kan ju se, i andra sammanhang, att gränserna mellan arbetare och tjänstemän blir mer flytande. Sådant kan spela roll. Det är de osäkra medlemmarna, de som svarade ”vet ej” på frågan om LO bör öka eller minska samarbetet med det socialdemokratiska partiet, som vuxit mest. Från 20 procent 1998 till 36 procent 2002. Sven Nelander tolkar inte det som att medlemmarna tar avstånd från ett fackligt politiskt samarbete utan just som att osäkerheten vuxit. Man vet för lite om vad ett samarbete innebär. Och det socialdemokratiska partiet, tillägger han, har kanske blivit otydligare. Statsvetaren Tommy Möller delar delvis hans tolkning. Men tycker att det är uppenbart att det handlar om en värdeförskjutning: – Vi har en mycket tydlig tendens i samhällslivet som handlar om individualisering. Den finns även bland LO:s medlemmar. Man kan säga att den här idén om facklig och politisk samverkan, som är mycket gammal, den har sina rötter i en extremt kollektivistisk kultur som inte längre finns riktigt. Och som är på väg att ersättas av något annat. Undersökningen är en del i en större rapport som LO presenterar idag som handlar om medlemmarnas inställning till facket och jobbet. LO har låtit statistiska centralbyrån genomföra den regelbundet sen 1988. Samtidigt som gruppen osäkra vuxit kraftigt sen dess, har alltså också andelen LO-medlemmar som vill öka samarbetet med partiet minskat rejält. Den långsiktiga tendensen är tydlig. Allt färre LO-medlemmar brinner för ett samarbete med socialdemokraterna.
Pia Lille
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".