Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Invandrare tvingas ofta köpa svart

Publicerat fredag 13 juni 2003 kl 05.00
Ekot har berättat om att affärsidkare som i vissa fall betalar hundratusentals kronor för lokalhyreskontrakt i Stockholm. Granskningen visar att det oftast handlar om invandrare som utan bankkontakter och med bristande språkkunskaper går den illegala vägen. Ekots reporter Nuri Kino utgav sig för att vara företagare och fick träffa en av mellanhänderna som förmedlar kontrakten.
Vi kallar honom Gunnar, han är i 50-års åldern och träffar Ekots reporter som är utrustad med dold mikrofon. Han kan ordna fram kontrakt på nybyggda lokaler mot betalning. Mellanhanden Gunnar: Vi tittar på lokalen och sen säger vi en summa som du får betala. Ekots reporter: Och jag ska fylla i något sorts prospekt för affärsidé och sådant. Mellanhanden Gunnar: Det är inga problem Ekots reporter: Menar du att jag inte behöver göra det? Mellanhanden Gunnar: Nä, nä det behöver du inte göra Ekots reporter: Gör du det eller? Mellanhanden Gunnar: Vi ordnar allt det där Ekots reporter: Men du jag måste fråga...känner hyresvärdarna till det här, som Skanska och Svenska Bostäder? Mellanhanden Gunnar: Alla känner till det. Ekots reporter: Vad menar du? Mellanhanden Gunnar: Ja...det är ett vedertaget begrepp. Ekots reporter: Vilket då? Mellanhanden: Att folk köper nya lokaler. Ekots undersökning visar att det är invandrarföretagare som på det här sättet köper kontrakt illegalt av flera orsaker. Vissa luras till att tro att betalning är enda sättet. Andra säger att de på grund av språkbrister och dåliga bankkontakter har försökt men inte kunnat ansöka om lokalerna på laglig väg. Istället lånas pengarna av släkten. Ibland kan pengarna de har vara svarta och kan därmed inte redovisas. I de fall där det handlar om vita pengar, förklarar mellanhanden Gunnar, att inte heller det är något problem. Mellanhanden Gunnar: Det går ju att fakturera på något sätt. Ekots reporter: Jag förstår inte Mellanhanden Gunnar: Vi fakturerar dig att vi gjort en del jobb. Ekots reporter: Jaha..att ni gjort byggjobb. Mellanhanden Gunnar: Ja exakt. Småföretagarna som köpt lokalhyreskontrakten vågar inte träda fram offentligt. Enligt advokat Folke Breitbart, som tidigare arbetat som ansvarig för lokalhyresgästfrågor på Hyresgästföreningen, ser flera skäl till det. En hyresgäst betalat på det här sättet kan riskera att bli vräkt av hyresvärden och om pengarna ses som muta kan köpet räknas som bestickning och därmed har alltså hyresgästen gjort sig skyldig till brott, menar Folke Breitbart – Påstår hyresgästen att man har betalat så blir man omedelbart bemött med ett förnekande från andra sidan. Då finns det ofta inte bevisning för att pengar har övergått.
Nuri Kino och Magnus Thorén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".