Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

WHO-chef varnar för nya utbrott av sars

Publicerat lördag 14 juni 2003 kl 16.02
Världshälsoorganisationen WHO:s chef Gro Harlem Brundtland varnar för nya utbrott av sars. Det gjorde Brundtland i Ekots lördagsintervju idag där hon sa att det trots färre nya fall ännu är förhastat att säga att faran för en världsomfattande spridning är över.
– Nej det är tror jag är för tidigt. Det kan lätt komma nya utbrott. Vi har sett det. Vi har det i Kanada, vi har sett det i Singapore där man hoppats och trott att epidemin var över, men så kom det ett nytt utbrott och spridning vid flera tillfällen. Du vågar inte säga att kulmen är nådd? – Nej, vi kan inte vara säkra på det, men det är fullt möjligt. Men det kanske också bli ett bakslag. Vi frukar att vi inte orkar hålla uppe uppmärksamheten hos hälsovårdsmyndigheterna i tillräckligt många länder. Den kritik som riktats mot WHO för att överdriva sars-faran avfärdar Brundtland. Särskilt lätt tar hon på den starka rektionen från Toronto i Kanada, där stadens borgmästare rasade när WHO varnade för att resa till Toronto. – Jag känner ju inte till honom, men jag hörde från andra att han är världskänd i Kanada för att ta till stora ord. Brundtland berättade också om hur hon plågas av mobiltelefoner. WHO:s chef får huvudvärk bara hon är i närheten av en mobil och kan känna om en telefon finns i ett rum utan att ha sett den. Som världshälsochef väntar Brundtland ännu på vetenskapliga resultat för att kunna utfärda restriktioner mot mobiltelefoner, men i väntan på dom vill hon ändå råda människor att vara försiktiga. – Använd vanliga fasta telefoner när det är möjligt, det är inte nödvändigt att utsätta huvudet, örat och hjärnan för timslånga samtal på en mobiltelefon varje dag. Det tycker jag är ett rimligt råd utifrån vad vi vet idag. Hur ska man göra med sina barn? – Lära dem att det är bättre med vanliga fasta telefonlinjer, det är kanske bättre med sms eftersom man är längre ifrån huvudet. Du kan sitta med mobilen lite längre ifrån dig. Det finns ju de som fått brännsår på bröstet eftersom man haft mobilen i bröstfickan.
Tomas Ramberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".