Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Låg ränta kan sänka hyror

Publicerat måndag 16 juni 2003 kl 05.51
Riksbankens sänkningar av räntan bör också leda till lägre hyror för många hyresgäster. Det anser Hyresgästföreningen, som i höst börjar förhandla om nya hyror för i första hand 900 000 lägenhetsinnehavare i allmännyttan.
– Det är generellt väldigt positivt att räntan sjunker. Det är en kostnad i hyran som sjunker, säger Anders Mattsson, förhandlingsansvarig vid Hyresgästföreningen. Och hur bör det visa sig på hyresnivåerna? – Ja, det är där den svåra frågan kommer. Där måste man faktiskt in i varje enskilt fall och titta. Det kan handla om några tior i månaden på sina håll och det kan naturligtvis handla om mer, säger Anders Mattsson. En allt lägre inflation och riksbankens sänkningar av räntan den senaste tiden har gett många bostadsrättinnehavare och villaägare lägre kostnader för sina bolån. Åtminstone de som valt att låna med rörlig ränta. Nu vill Hyresgästföreningen att också hyresgästerna ska få dra nytta av räntesänkningarna. De allmännyttiga bostadsföretagen drivs efter självkostnadsprincipen. Sänks räntekostnaderna ska det naturligtvis synas på hyran, resonerar Hyresgästföreningen. I hyresförhandlingarna i höst kommer företrädare från fastighetsägarna bland annat att peka på höjda löner och kraftigt höjda energikostnader, samt på att en stor del av lånen är bundna och att de därför i regel inte märkt av räntesänkningarna. Hos de bolag som har en stor andel rörliga lån ska det dock märkas på hyresavin, säger Bengt Owe Birgersson, VD för de allmännyttiga bostadsföretagens organisation SABO. Han vill visserligen inte tala om några hyressänkningar, men en höjning kan i många fall kan hållas nere, säger han. – Kostnaderna för de företag som har en relativt stor andel rörliga lån utvecklas ju bättre som ett resultat av det här. Det kommer att leda till att hyreskraven i de företagen blir lägre än de annars skulle ha blivit. Det har skett en utveckling under senare år där företagen i större utsträckning än tidigare har rörliga lån, säger Bengt Owe Birgersson. Hur kommer hyresgästerna att märka det här då? – De kommer att märka det i höst genom att företagen inte kommer att kräva lika stora hyreshöjningar som de annars skulle ha gjort, säger Bengt Owe Birgersson.
Sören Granath
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".