Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Jan O Karlsson backar inte om Sida-uttalande

Publicerat måndag 16 juni 2003 kl 17.12
Biståndsminister Jan O Karlssons tar inte tillbaka sina ord till de Sidaanställda. På en fråga inför flera hundra personer svarade Jan O Karlsson ungefär ” Vi kan ju inte gå runt på departementen och fråga vad vi har gjort för negrerna i dag.”
Det ska ha varit en varning för en attityd på departementen till biståndsmottagare. Men inom Sida har många anställda tagit illa vid sig och uppfattat det som kritik, och vissa ifrågasätter ministerns omdöme. Men Jan O Karlsson biter sig nu fast vid en viss formulering på en ny fråga idag: – Det viktiga för mig är att alla ska förstå att jag inte ångrar mitt avståndstagande till det förhållningssätt som jag försökt att karaktärisera på det här tillspetsade sättet, säger Jan O Karlsson. Det är det viktiga för mig. Det är andra gången du tar till ord som väcker mycket uppmärksamhet och där sakfrågan kommer i bakgrunden? – Jag noterar att vid det första tillfället så har nu Pressens Tidning tagit upp en debatt om det var bra journalistik att bara fokusera på de utryck jag tillskrivs, säger Jan O Karlsson. Jag hoppas man ägnar sig mer åt sakfrågor i fortsättningen. Du ångrar dig inte på något sätt? – Det viktiga för mig är själva sakfrågan, säger biståndsministern. Går sakfrågan fram när du säger saker som får folk att tänka på orden istället? – Ja, jag får en känsla av att det till sist kommer att väcka en del uppmärksamhet och jag får ganska mycket frågor av typen vad var det egentligen det handlade om, som reportrarna bråkade med dig om? Skulle du använda samma ord idag? – För mig är det viktiga nu att det inte får råda något tvivel om vad jag tycker i sak, säger Jan O Karlsson. Skulle du då använda samma ord? – Att för mig är det viktiga att det inte skulle uppstå något tvivel.... Du kan inte svara på den frågan? – För mig är det viktiga att det inte får uppstå något tvivel om vad jag tycker om den sak som jag varnade för, säger biståndsministern, inte den fråga du ställer.
Alice Petrén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".