Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hjärtsjuka får inte vård snabbt nog

Publicerat tisdag 17 juni 2003 kl 11.51
Patienter med hjärtproblem löper allvarliga risker när de kommer till landets akutmottagningar. Det konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport på tisdagen. Allvarligast är att patienter med bröstsmärtor på många håll får en kölapp och får vänta, trots att omhändertagandet av hjärtpatienter bör ske snabbt.
– Riskerna är framför allt fördröjning i handläggningen och det betonas både i riktlinjerna och i verkligheten att snabb behandling är påkallad vid vissa tillstånd, säger Gösta Rüter är tillsynsläkare vid Socialstyrelsen i Göteborg. Socialstyrelsen har granskat praktiskt taget samtliga sjukhus i landet, där hjärtpatienter kan läggas in och få vård. Okända riktlinjer för hjärtvården Utgångspunkten är de riktlinjer för hjärtvård, som staten och Landstingsförbundet enats om. Många läkare och verksamhetschefer kände inte ens till riktlinjerna. Socialstyrelsens kritik av hur det fungerar på akutmottagningarna är svidande. På majoriteten av akutmottagningarna vårdas hjärtpatienter av läkare utan tillräcklig erfarenhet av hjärtsjukvård och vid en tredjedel av sjukhusen hade akutläkarna ännu inte läkarlegitimation. Bara ett fåtal av sjukhusen kunde göra ultraljudsundersökning av hjärtat dygnet runt och det var bara på en tredjedel av mottagningarna man kunde ha kontinuerlig övervakning med EKG. Se över akutmottagningarna Enligt Socialstyrelsens rapport borde landstingen se över organisationen vid akutmottagningarna och öka kompetensen hos de läkare som får arbeta där. Men Gösta Rüter tror att ökade krav från patienterna måste till också. – Jag tycker man ska kräva en öppen redovisning av kvalitén på vården och vilken kompetens som finns på olika tider på dygnet för patienterna, säger Gösta Rüter. Det är patienterna som äger vården och de skulle kunna få inflytande om de ställer krav på tydlig redovisning av vårdens kvalité.
Anna Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".