Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Viktigt meddelande till allmänheten i Sandvikens kommun
Det brinner i en torvtäkt söder om Årsunda med stor rökutveckling och kraftig vind. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.
(Publicerat idag kl 15.42)

Misstankar om ny asfaltkartell

Publicerat tisdag 17 juni 2003 kl 22.00
Konkurrensverket gjorde på tisdagen en razzia mot fem företag inom asfaltbranschen. De misstänks för kartellsamarbete och diskriminerande rabattsystem.
– Konkurrensverket har genomfört en gryningsräd mot företag inom Nynäskoncernen samt Svenska Statoil, Westbit och AB Svenska Shell, säger Peter Delden på Konkurrensverket. Vad har ni för bevis för att det finns ett kartellsamarbete här? – Vi har misstankar som vi har fått dels genom kontakter med Luftfartsverket som är en viktig kund på bitumenmarknaden. Det är alltså uppgifter från förhör i en annan utredning som vi nyligen har slutfört, nämligen asfaltutredningen där vi har stämt företag för brott mot kartellförbud, säger Peter Delden. Omsätter miljardbelopp Misstankarna om olagligt prissamarbete gäller den här gången den så kallade bitumenmarknaden. Bitumen är bindemedlet i asfalt. Enligt konkurrensverket omsätter den här branschen runt en miljard kronor om året. Att konkurrensverket slår till nu beror till stor del på uppgifter som kommit fram under det omfattande asfaltmål som konkurrensverket sedan länge driver mot en rad stora asfaltbolag. Det målet ligger nu hos Stockholms tingsrätt i avvaktan på rättegång. Andra bolag Och nu riktas alltså nya kartellanklagelser mot andra bolag inom asfaltbranschen. Ett av de utpekade bolagen, Nynäs Petroleum, säger i en kommentar att bolaget internt utrett om det förekommit några olagligheter. De ska då ha kommit fram till att det inte fanns några tveksamheter.
Sören Granath
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".