Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Forskare: Oseriösa uppgifter i EMU-debatten

Publicerat onsdag 18 juni 2003 kl 21.19
Ja-sidan inför EMU-omröstningen har under de senaste veckorna hävdat att EMU leder till flera jobb i flera rapporter. Stiftelsen Sverige i Europa hävdar att det blir minst 100 000 nya jobb på tre år om Sverige byter kronan mot euro. Men rapporen är oseriös, anser ledande nationalekonomer som Ekot talat med.
Ja till euron ger 3 300 nya jobb i Jämtland och 7 000 nya jobb till västerbotten. Så lyder tidningsrubrikerna i några landsortstidningar som skrivit om Stiftelsen Sverige i Europas rapport. Rapporten beskriver län för län exakt hur många jobb som kommer att skapas om Sverige bryter krona mot euro. Sammanlagt blir det minst 100 000 nya jobb om det blir ett ja i folkomröstningen i september, hävdar stiftelsen. Uppgifterna bygger på nya forskningsrön som visar att handeln ökat kraftigt inom euro-området. Man kan därför också räkna med att Sveriges utrikeshandel kommer att öka vid ett ja. Det leder till ökad tillväxt som i sin tur bidrar till fler jobb, enligt rapporten. Men flera ledande nationalekonomer är kritiska till de här slutsatserna. Glädjekalkyler Harry Flam, professor i internationell ekonomi i Stockholm, som själv forskar om euron och handeln, menar att Stiftelsen Sverige i Europa ägnar sig åt glädjekalkyler. Det är inte trovärdigt att beräkna hur stor sysselsättningen blir län för län, säger han. – Det är så stor osäkerhet i flera led så slutresultatet blir så osäkert att det är omöjligt att fästa någon vikt vid det, säger Harry Flam. Också Lars Calmfors, professor i nationalekonomi och före detta emu-utredare, är kritisk. Han anser att ja-sidan begår ett taktiskt misstag. – Det finns ett mycket starkt argument för ja-sidan. Det är att det kommit fram forskning under de senaste åren som tyder på att en gemensam valuta leder till mer handel och att mer handel leder till högre inkomster. Det innebär naturligtvis högre löner. Det är en väldigt stor vinst i sig. – Däremot kan man inte översätta den här typen av inkomstökning till att det skapas fler jobb. Där gör man ett stort misstag menar jag, också rent taktiskt. Då får man en debatt om att man presenterar saker på ett oseriöst sätt som dränker de starka argument som man har, säger Lars Calmfors.
Susanne Palme

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".