Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bostadsbyggandet minskar drastiskt

Publicerat onsdag 10 december 2008 kl 18.16

Bostadsbyggandet i landet minskar nu drastiskt. Enligt nya reviderade siffror från Boverket minskar antalet påbörjade bostäder med 60 procent nästa år jämfört med toppåret 2006. Men nedgången kommer att märkas redan i årets bostadsproduktion.

Inbromsningen i bostadsbyggandet har varit så kraftig att Boverket snabbt tvingats göra en ny prognos för byggandet. Detta trots att förra prognosen kom så sent som i oktober.

Då trodde Boverket att det i år blir 26 500 nya bostäder. Nu pekar den nya prognosen på att det bara blir 22 000.

De tre första kvartalen i år gick byggandet ner med 68 procent av flerbostadshus jämfört med 2006. Byggandet av bostadsrätter minskade med 40 procent, småhusen gick ner med 15 procent.

Bara i oktober minskade orderingången på småhus med hela 60 procent mot föregående år.

Under nästa år byggs det ännu färre bostäder. Bara 16 000 totalt. Boverket har dragit ner sin prognos här med 37 procent. Det blir bara 7 500 nya lägenheter i flerbostadshus Varav 5 000 hyreslägenheter.

Nu kan dock de sjunkande byggkostnaderna leda till att hyreshusbyggandet ökar, säger Hans-Åke Palmgren på Boverket.

– Bland annat på grund av sänkta byggpriser. Vi tror också att det kommer att bli ett ökat byggande av hyresrätter i storstadsregioner jämfört med den mycket låga nivån 2008.

I dag råder det bostasdsbrist i nästan hälften av landets kommuiner; 135 stycken.

Och det snabbt sjunkande bostadsbyggandet, som man får gå tillbaka till början av 90-talet för att hitta någon motsvarighet till, kommer att öka på bostadsbristen, säger Hans-Åke Palmgren

– På några års sikt, om det här fortsätter så kommer det att betyda att det blir väldigt ont om bostäder för de ungdomar som vill komma ut på bostadsmarknaden. De efterfrågar hyresrätter men de har inte råd att efterfråga nyproducerade bostäder så det förutsätter i stor utsträckning att någon annan efterfrågar nyproduktionen.

Lars-Erik Backman
lars-erik.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".