Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Irländskt kött får säljas

Publicerat torsdag 11 december 2008 kl 01.25

Irländskt fläskkött kommer återigen att få säljas, så länge det går att bevisa att det inte kommer från de grisbesättningar som fått i sig dioxiner. Det säger Irlands jordbruksminister.

I lördags drog myndigheterna i Irland tillbaka alla fläskprodukter som hade producerats i landet sedan september, efter att det visat sig att halterna av dioxin överstigits i en del av köttet.

På onsdagen beslutade också Eu-kommissionen att allt irländskt griskött och alla produkter som innehåller mer än 20 procent irländskt griskött, och som producerats mellan den 1 september och den 6 december, ska förstöras.

Beslutet fattades efter ett möte som kommissionen höll med Europas chefsveterinärer om den pågående dioxinskandalen.

EU:s livsmedelsmyndighet EFSA tonade på onsdagen ned faran med att äta smittat kött. Även om en person ätit smittat kött varje dag de senaste 90 dagarna, så behöver inte detta påverka hälsan negativt, enligt livsmedelsmyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".