Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ilmar Reepalu

"Det tar upp till tio år att bli integrerad"

Publicerat torsdag 11 december 2008 kl 15.49
Ilmar Reepalu.

Flyktingar som själva väljer var de ska bo första tiden i Sverige klarar sig efter några år bättre än andra, visar en ny studie. Men flera av de kommuner som de har valt, till exempel Malmö och Södertälje, vill inte ta emot fler.

Malmös socialdemokratiska kommunalråd Ilmar Reepalu säger att det kan gå bra för en nyanländ, men bara i mindre kommuner.

– I ett antal av de kommuner som har en väldigt svår arbetsmarknad och en akut bostadsbrist vet vi av tidigare undersökningar som Migrationsverket har gjort att det tar ått-tio år innan man över huvud taget har en chans att komma in på arbetsmarknaden och bli integrerad, säger Ilmar Reepalu.

Det är ungefär sex av tio asylsökande som väljer bort Migrationsverkets anläggningar. De löser sitt boende själva, oftast som inneboende hos släktingar eller vänner. Det kallas för eget boende, ebo, och har medfört problem som till exempel trångboddhet.

En studie från Malmö högskola bekräftar problemen, men visar också positiva effekter med eget boende. De nyanlända får ett kontaktnät som gör att de snabbare får jobb och fixar egen bostad.

För migrationsminister Tobias Billström betyder detta att det ifrågasatta systemet med eget boende bör vara kvar.

Han säger att kommunpolitikena från bland annat Malmö, Göteborg och Södertälje har överdrivit problemen.

Men Anders Lago, socialdemokratiskt kommunalråd i Södertälje, säger att studien också pekar på de stora brister som ändå finns med eget boende och att regeringen i stället borde fundera på varför det är så eländigt på Migrationsverkets anläggningar.

Tobias Billström har ingen anledning att jubla, säger Anders Lago.

– Tvärtom borde han vara bedrövad över att det boende som staten, Migrationsverket, erbjuder har så ofantligt stora brister som beskrivs i den här rapporten. Det krävs ett nytt asyl- och flyktingmottagande och det är den här rapporten ytterligare ett bevis för, säger han.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".