Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Poliser fördröjde livräddning av häktad

Publicerat fredag 12 december 2008 kl 05.11
Häktet i Mariestad. Foto: Anna Jaktén/SR.

Nu kommer nya uppgifter om den intagne på häktet i Mariestad som efter ett självmordsförsök inte togs ner av häktets vårdare utan lämnades i sin snara. En granskning som P1:s Kaliber gjort visar att det inte bara var häktets personal som fördröjde livräddningsförsöken.

Räddningen hindrades också av polis som ville ta kort på mannen när han fortfarande hängde.

– Jag tänkte bara, vad skulle de med ett kort på en hängande människa till? Istället för att ta ner honom och försöka hjälpa honom till liv, säger den dödes bror.

Det var den första februari i år som en ung intagen på häktet i Mariestad hittades i en snara i ett duschrum. Istället för att snabbt ta ner honom och ge första hjälpen låste vårdarna dörren och larmade ambulans. Ambulanspersonal som kom nio minuter senare skar av snaran och fick igång mannens hjärta. Men två dagar senare dog han.

Socialstyrelsens rättsliga råd har kommit fram till att det inte är osannolikt att mannen skulle klarat sig om man agerat annorlunda.

I dokument som Kaliber tagit del av, bland annat ambulansens avvikelserapport, står det att räddningen inte bara fördröjdes av häktespersonalen, utan också av polis som stoppade ambulanspersonalen när de skulle ta ner honom. Polisen ville fotografera mannen när han fortfarande hängde i snaran.

Den polis som höll i kameran vill inte bli intervjuad. Närpolisbefälet Lennart Almqvist var den andra polisen på plats.

– Vi tog beslutet att ta bilder på grund av att jag redan när jag kom upp bedömde att han var död.

Ambulanspersonalen har skrivit i en rapport att de upplevde att de blev förhindrade och försinkade av att din kollega tog bilder på den här killen när han hängde fortfarande?

– Det får stå för dem om de blev försinkade. Men det togs bilder, och det är om de anser att de sekunderna är försvårande för deras uppgifter då.

Per Ole Träskman, som är professor i straffrätt på universitetet i Lund, anser att polisernas agerande bör utredas.

– Ett normalt förfarande från en polismans sida skulle vara att i första hand kontrollera om en person är död eller fortfarande levande och vidta alla åtgärder som kan vidtas för att förhindra möjlig död.

Uppgifterna är inte nya, utan finns med i den förundersökning som åklagaren valde att lägga ned. Och nu medger åklagaren Lena Medelius att hon varken anmälde poliserna eller ens informerade deras chefer. Men hon vill inte kommentera ärendet.

Anna Jaktén, P1:s Kaliber
anna.jakten@sr.se

Daniel Värjö
daniel.varjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".