Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
32-åringen i Arbogamålet

"Polisen har dragit fel slutsatser"

Publicerat fredag 12 december 2008 kl 11.47

Uppdaterad 16:30
I rättegången i Svea Hovrätt om morden på två barn och mordförsöket på deras mamma i Arboga hördes den dömda kvinnan på fredagen. Åklagaren protesterade mot att hon valde att försvara sig själv.

– Då vill jag ändå bryta in och säga att jag vill att hovrätten tar ställning till om detta är förenligt med rättegångsbalkens regler. Det här är ett förhör med henne själv, sa kammaråklagare Johan Fahlander.

Han försökte inledningsvis utan framgång leda förhöret med den av tingsrätten dömda 32-åringen, som istället valt att helt och hållet själv berätta sin historia. Det var något som rätten inte såg något hinder för.

– Hon vill lämna sin egen berättelse och det kan då hända att det i vissa delar kanske är lite okonventionellt och inte riktigt så konventionellt som det brukar vara när en försvare i alla detaljer försöker styra saker och ting, sa försvarsadvokat Per-Ingvar Ekblad.

När rättegången om morden på två barn och mordförsöket på deras mamma i Arboga fortsatte på fredagen var åhörarna något fler än tidigare.

Det var med en mängd anteckningar framför sig som den 32-åriga kvinnan pekade på att polisen dragit felaktiga slutsatser i sin utredning på flera punkter. Till exempel ska hon enligt den ha flyttat till Sverige för att komma närmare sin expojkvän och barnens styvpappa vilket skulle stärka svartsjukemotivet.

Men kvinnan menar att det endast var för att jobba här. Och hade det varit som utredningen påstår hade hon flyttat direkt till Arboga, hävdar hon.

– Om jag hade planerat att skapa bättre förutsättningar att återskapa förhållandet med...hade jag flyttat till Arboga. Brev, sms och mejl kan man skicka från vilket land som helst. Utredningens slutsats är därmed ologisk, säger kvinnan.

På liknande sätt har den tilltalade på fredagen även tillbakavisat att hon tagit hand om en hammare som skulle användas som mordvapen eller att hon skulle ha smugit runt familjens villa i Arboga, dagarna före mordet.

När åklagarsidan väl kommer till tals under eftermiddagen pressas den tilltalade om hennes påstådda graviditet.

Hon har i flera mejl till mammans sambo sagt att hon fött hans barn och adopterat bort det, vilket hon vidhåller är sant.

Men åklagaren påstår att det är en lögn som ifrågasätter hennes trovärdighet. Bland annat läser han upp dagboksanteckningar om festande med alkohol skrivna av den tilltalade när hon skulle ha varit gravid sedan flera månader.

– Därför vill jag fråga dig på nytt: Har du verkligen varit gravid eller vill du ändra på den uppgiften? frågade kammaråklagare Johan Fahlander.

– Nej. Det har ingenting att göra med brottet, svarade kvinnan.

Den tilltalade 32-åringen, som fortsätter att förhöras på måndag nästa vecka.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".