Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik från flera håll mot Laval-utredning

Publicerat fredag 12 december 2008 kl 12.08
Så här tuffa åtgärder lär inte bli möjliga i framtiden. <nobr>Foto: Fredrik Persson/Scanpix.</nobr>

Laval-utredningen som presenterades på fredagen innebär att fack och arbetsgivare får ett större ansvar att bestämma villkoren för gästande företag. Utredningen möts av blandade reaktioner. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin är nöjd medan fack och arbetsgivare är kritiska.

Förslaget innebär bland annat begränsningar i fackens rätt att till exempel sätta en arbetsgivare i blockad.

Om de som är här tillfälligt och arbetar har samma eller bättre villkor med sig från hemlandet, får inte facket ta till stridsåtgärder. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin är kritisk. 

– Det här gynnar ju verkligen bara de oseriösa arbetsgivaren, som kan visa upp ett avtal på papperet men har andra villkor för sina arbetstagare, och vi kan inte komma åt det. 

– Det leder ju direkt till att arbetstagare som kommer hit diskrimineras. Men i förlängningen kan det ju innebära en press nedåt också på svenska löntagare just därför att det här är en oseriös konkurrens, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv riktar kritik mot utredningen, som de menar försämrar företagens rätt att röra sig fritt inom EU. Svenskt Näringsliv anser att det ställs för många krav på företagen.

– Förslaget är alltför liberalt och tillåter villkor som går utanför själva kärnan i direktivet. Det är inte uteslutet att vi får se ett Laval två om det här förslaget blir lag, säger Lars Gellner, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin är nöjd med utredningens förslag. Han menar att det bevarar den svenska modellen, och visar att det är möjligt att slippa politisk inblandning i partsförhållandena och i lönebildningen.

Men utanför regeringskansliet protesterade Kent Johansson från Byggettan, med hjälm och plakat.

– Man tubbar på den svenska modellen. Ska vi ha solidaritet mellan arbetare från olika länder, då ska man jobba på samma villkor i det land man finns i.

– Då ska man inte sänka sig till miniminivåer och liknande. Det blir ju lönedumpning. Vi pressas ju tillbaka då också, säger byggnadsarbetaren Kent Johansson.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se 

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".