Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kommunalavtal

Långtidssjuka får sjuklön även nästa år

Publicerat söndag 14 december 2008 kl 03.00
Får fortsatt ersättning. Foto: Erik G Svensson/Scanpix.

Inga långtidssjukskrivna med anställning inom kommuner och landsting riskerar att förlora sin sjukpenning vid årsskiftet. Ett avtal har slutits mellan arbetsmaknadens parter där arbetgivaren lovar att betala ut ersättning, även om Försäkringskassan säger nej.

– Det är ju en liten, kalla det livlina, i det fall Försäkringskassan tar det här beslutet att dra in din sjukpenning. Då finns möjligheten att du kan få 180 dagars sjuklön från arbetsgivaren. Så det är naturligtvis en liten livlina och det är positivt. Man står inte där från första dagen utan någon form av ersättning, säger Annica Jansson, ombudsman på enheten för arbetsrätt och kollektivavtal på Kommunal.

Sedan 1 juli ska den som har varit sjukskriven i mer än sex månader prövas för jobb på hela arbetsmarknaden. Den som bedöms ha arbetsförmåga enligt Försäkringskassan förlorar sin sjukersättning.

Vid årsskiftet passerar de första långtidssjukskrivna den här sexmånadersgränsen och fackförbundet Kommunal ska extrabemanna telefonerna under helgerna för att kunna informera drabbade medlemmar.

Fackförbundet kommunal har tidigare varnat för att många av deras medlemmar kommer att förlora sin sjukersättning när Försäkringskassan väntas göra bedömningen att det finns andra jobb som den sjuke kan klara av.

Men hela tiden har det alltså funnit ett avtal som gör att en stor majoritet av Kommunals medlemmar inte alls förlorar sin ersättning.

Arbetsgivaren kommer att betala precis lika hög ersättning som den sjuka fått tidigare i ytterligare sex månader. Men den informationen har inte lämnats ut till de oroliga medlemmarna.

Fackförbundet Kommunal har över en halv miljon medlemmar och av dem är det fler än 400 000 som berörs av avtalet.

Annica Jansson håller med om att informationen inte har nått ut ordentligt.

– Det är klart att alla medlemmar inte är helt medvetna om detta, säger hon.

Men ni gick ju nyligen ut i Ekot och varnade för att många av era medlemmar skulle bli utan sjukpenning den 1 januari. Hur tänkte ni då när ni då inte passade på att berätta om att man i praktiken kommer att få ersättning i 180 dagar till?

– Därför att detta berör inte alla förbundets medlemmar, säger Annica Jansson.

Men de flesta?

– Jadå, absolut de flesta, men inte alla.

Men är det inte bra att berätta så att inte en väldig massa medlemmar oroar sig i onödan?

– Information har ju gått ut på väldigt många andra sätt.

Men tycker du att ni har informerat era medlemmar på ett bra sätt i en här frågan?

– Det kan aldrig bli för mycket information så det är klart att det skulle gå att informera mycket, mycket mera, säger Annica Jansson, ombudsman på Kommunal.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".