Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lösningsmedel kan narkotikaklassas

Publicerat fredag 12 december 2008 kl 18.08

Lösningsmedlet GBL och det närbesläktade ämnet 1,4-butandiol ska narkotikaklassas. Maxstraffet för grovt dopningsbrott fördubblas. Det föreslår Narkotikautredningen som på fredagen lämnades över till regeringen.

Folkhälsominister Maria Larsson välkomnar utredningen.

– Jag är väldigt glad att den här utredningen har kommit. Den kan vara lösningen på ett stort problem som vi känner stor oro inför, nämligen att vi får så många nya droger. Mycket säljs via nya kanaler och når ungdomar på ett sätt som gör att de kan komma till skada, både till liv och hälsa.

– Därför är det här ett område där vi måste ligga i framkant. Därför är jag glad att jag fått förslag som kan hjälpa till och förbättra det förebyggande arbetet.

Regeringens narkotikautredare Jan Pennlöv vill skärpa lagen för att få stopp på missbruket och den gråzon med substanser som är närbesläktade med drogen GHB.

Därför vill man narkotikaklassa lösningsmedlet GBL och det närbesläktade ämnet Butandiol, eftersom de ger exakt samma effekt som den olagliga drogen GHB när man dricker dem.

I Västsverige har omkring 50 dödsfall inträffat de senaste åtta åren då GHB har påvisats.

För industrin kan det uppstå problem eftersom de använder de här kemikalierna till att bland annat framställa rengöringsprodukter.

– Problemen är ju de rent faktiska att det finns ett stort industriellt bruk av de här ämnena. Det rör sig om flera hundra ton varje år. Det är klart att det kan vara rent praktiska problem att sköta kontroll och tillsyn av de här ämnena när de kommer in i landet. Samtidigt tror jag inte att man ska överdriva problemen.

Utredningen vill också skärpa påföljderna för dopningsbrott så att maxstraffet för grovt dopningsbrott fördubblas till en strafftid på åtta år.

Mängder av nya drogsubstanser erbjuds i en rasande fart på internet. Den här utvecklingen vill utredningen sätta stopp för genom att skynda på klassificeringsprocessen av narkotika.

För att snabbare kunna upptäcka och förbjuda preparaten föreslås Folkhälsoinstitutet och Läkemedelsverket kunna få köpa in droger på internet för analys.

Ett annat förslag i utredningen är att polisen ska kunna beslagta eller skyddsomhänderta substanser för analys, även om de inte är narkotikaklassade.

Lars Hansson som är tullens nationella specialist på narkotika och andra droger hoppas att dödsfallen blir färre med det tänkta förslaget.

– Jag tror att det här skyddsomhändertagandet kommer att få stor effekt. Vi kommer förhoppningsvis inte att få så många dödsfall på de här drogsubstanserna som ännu inte är klassade.

Johanna Sundén
johanna.sunden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".