Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Konkret resultat vid klimatmötet

Publicerat fredag 12 december 2008 kl 23.45
Genombrott i Poznan. Foto: Czarek Sokolowski/Scanpix.

Uppdaterad 10:25
Ett genombrott skedde sent på fredagskvällen vid FN:s klimatmöte i Poznan när det gäller hur den segslitna frågan om anpassningsfonden till utvecklingsländerna ska regleras.

Miljöminister Andreas Carlgren ledde tillsammans med Indonesiens minister den grupp som förhandlade fram ett förslag. Fonden beslutades för ett år sedan på Bali, men har ännu inte kunnat börja fungera, eftersom regelverket inte har varit klart.

Andreas Carlgren var lättad efter beslutet.

– Det blev en häftig diskussion härinne, men bara fem ord ändrades. Vi hittade en lösning som innebär att anpassningsfonden kommer att kunna starta arbetet och det betyder också att man kommer att ha de rättsliga förutsättningar som behövs för att verkligen fungera.

Men är utvecklingsländerna nöjda med det här arrangemanget?

– Ja, det verkar som vi har nått en lösning som parterna ömsesidigt kan vara nöjda med, som framförallt innebär att anpassningsfonden kan börja sitt arbete, man kommer behöva ordna en del praktiska förutsättningar. Parterna här har löst det som behöver göras.

Kommer det att finnas pengar i denna fond?

– Det kommer att finnas, men kommer till en början att vara lite. Därför kommer man att till en början behöva lösa en del finansieringsfrågor. Där återstår fortfarande flera saker att åstadkomma. Det viktiga var att göra själva förutsättningarna för fonden klara och det har vi gjort.

Pengar ur anpassningsfonden ska användas för att motverka de skador som klimatförändringen kan föra med sig, till exempel översvämningar eller ökad torka.

Det kan handla om att bygga vallar, satsa på stabilare huskonstruktioner, ändra jordbrukets inriktning eller att säkra vattenförsörjningen.

– Nu har mötet skapat de rättsliga förutsättningarna som behövs för att anpassningsfonden ska kunna betala ut pengar. Det ska göras en översyn på om två år.

Det här är det viktigaste beslutet, som har kommit ut av FN:s klimatmöte i Poznan. Men utvecklingsländerna har inte fått sin vilja igenom fullt ut.

För utvecklingsländerna har betonat att man helst vill ha direkt tillgång till fonden och inte via mellanhänder som Världsbanken. Men nu blir det i alla fall Världsbanken, som ska administrera fonden, säger Andreas Carlgren.

– Världsbanken kommer att vara inblandad i det här hela tiden. Direkt tillgång skapas men i-länderna har också fått försäkring att tillräcklig kontroll finns. Därmed finns en balans i det här som gör att jag uppfattar att parterna kommer kunna acceptera det här i fortsättningen.

Ingrid Gustavsson, Poznan
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".