Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på fri handel i Mellanöstern

Publicerat måndag 23 juni 2003 kl 12.39
Länderna i Mellanöstern måste öppna sig för fri handel. Det kravet ställdes på länderna i regionen av bland annat amerikanska deltagare på Världsekonomiskt forum, ett möte som pågår just nu i Jordanien där ekonomiska och politiska reformer i Mellanöstern diskuteras.
Länderna i Mellanöstern måste lämna den tid bakom sig då militära konflikter, förtryck och missriktade ekonomiska mönster präglade området och i stället återgå till situationen som rådde för hundratals år sedan då Mellanöstern hade omfattande handel med Europa och Asien. Med det budskapet inledde USA:s handelsrepresentant Robert Zoellick mötet under måndagen. Förklaringen är att Mellanöstern i dag står för en av de lägsta andelarna av internationell handel och utländska investeringar. Under 90-talet lockade hela Mellanöstern bara till sig 0,7 procent av de globala investeringar som gjordes i olika länder, enligt statistik från FN. Och det tycks bara bli sämre, länderna i Mellanöstern befinner sig i en svår ekonomisk situation. Investeringar kräver trygghet En förhoppning som gång efter annan framförs på mötet är att samtliga länder i Mellanöstern ska bli medlemmar i Världshandelsorganisationen WTO. Men för att få hjulen att börja rulla krävs först stora politiska förändringar. Under söndagen diskuterade de medlemmar som står bakom Färdplanen för fred i Mellanöstern hur den fredsplanen ska kunna räddas. Det är förutsättningen för all ekonomisk utveckling i regionen. Den amerikanske handelsrepresentanten Robert Zoellick uttryckte det så att det som utmärker det internationella kapitalet är att det är fegt. Det satsas bara i länder där man känner sig trygg.
Lena Bejerot, Kairo
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.