Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Risken att smittas inom vården varierar

Publicerat måndag 15 december 2008 kl 03.00
Bakterieprovtagning på Varbergs sjukhus. <nobr>Foto: Anders Andersson/Scanpix.</nobr>

Andelen patienter som drabbas av infektioner när de ligger på sjukhus varierar kraftigt i och mellan olika landsting. Det konstaterar Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Organisationen presenterar i dag, måndag, den hittills största granskningen av hur många patienter som infekteras i vården.

– Det är klart att det kan finnas skillnader som är motiverade av befolkningssammansättning och liknande, men jag tror att det här stora skillnaderna tyder på att man kan förbättra situationen avsevärt, säger SKL:s vd Håkan Sörman om de varierande siffrorna.

SKL gjorde mätningen vid en tidpunkt i höstas och granskade alla de 20 000 patienter som då var inlagda på sjukhus i Sverige. Undersökningen visade att i medeltal 11 procent hade fått en vårdrelaterad infektion. Bäst var landstinget i Halland där 6,4 procent drabbats, och sämst Jämtland där 14,4 procent av patienterna smittats i vården.

De vanligaste problemen var urinvägsinfektion, lunginflammation och sårinfektioner. Män drabbades i högre utsträckning liksom äldre patienter.

Håkan Sörman säger att kraven kommer att öka på landstingen för att få bukt med problemen.

– Vi har tagit fram åtgärdspaket. Det krävs att man jobbar systematiskt med personalens hygien, inte minst, och på ett väldigt genomgripande sätt tar sig an den här uppgiften. Det stimulerar vi genom att vi jobbar med de olika landstingen och försöker stödja dem. Det pågår ett arbete överallt kring det här.

Arbetet med hygien har ju pågått länge, har ni sett någon utveckling i frågan?

– Det är svårt att säga. Det är därför vi nu vill mäta på det här viset. Vi har inget riktigt system för att mäta infektioner kontinuerligt utan vi gör nedslag under en speciell dag och ser hur situationen ser ut på landets olika sjukhus.

Hur ser du på att det ändå är såpass många patienter som drabbas av det här?

– Det är väldigt allvarligt om man utgår från att över hälften av dem säkert skulle kunna gå att undvika. Det innebär att det finns stora möjligheter att både minska lidande och också spara pengar som kan användas till annan vård i stället, säger Håkan Sörman, SKL:s vd.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".