Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Både ris och ros för EU:s klimatpaket

Publicerat lördag 13 december 2008 kl 12.07

Det klimatpaket som EU-länderna enades om på fredagen som bland annat ska få ner utsläppen av växthusgaser tas emot på olika sätt i Europa. I Tyskland får regeringschefen Angela Merkel epitetet ”årets fossil”, i Polen däremot är det fråga om jubel.

I Tyskland har regeringschefen Angela Merkel gällt som ”klimatkanslern” fram till toppmötet. Efteråt häcklas hon nu som ”årets fossil”, sen hon valde att gå med på kompromisser om utsläppen för att rädda jobb i Europa.

”Det är slut med Tysklands goda rykte som beskyddare av klimatet. När Merkel säjer att koldioxidmålet för 2020 ligger fast - hur det stämmer med alla undantag från utsläppskraven som industrin nu beviljats, det är hennes hemlighet”, skriver Süddeutsche Zeitung på lördagen. ”Det som som att säga: Narkotika är visserligen förbjudet...men undantag gäller för alla som behöver droger.”

Kompromissen i Bryssel är en dålig signal till FN:s klimatmöte i Köpenhamn om ett år. Då kan Kina och Sydafrika hänvisa till Polen och Ungern, som fått undantag för sina kolkraftverk, är en annan kritisk synpunkt.

Men Merkel får också beröm i dagen-efter-debatten här: ”Hon var drivande bakom EU-kompromissen, och hon visar i svåra ekonomiska tider hur man kan skydda klimatet utan att skada industrin”, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung i en kommentar.

”Det skulle inte hjälpa någon om stål och kemiindustrin valde att flytta från Europa, för att komma undan höga utsläppsavgifter. Då skulle både klimatet och den europeiska arbetsmarknaden bli lidande”, skriver tidningen.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

I Polen står glädjen högt i tak efter EU:s klimatöverenskommelse. Ord som ”framgång”, ”succé”, ja till och med ”mirakel” flyger omkring som snöflingor genom den polska medieluften som för dagen glömmer alla sotflagor som också finns i samma luft.

”Sju års lättnader för de polska kraftverken” är nyhetsrubriken i konservativa Rzeczpospolita och Polens största dagstidning liberala Gazeta Wyborcza har en nyhetsrubrik med ett stänk av ironi: ”EU räddar klimatet och Polen från att tvingas betala miljarder”. Dzienneik Baltycki har nyhetsrubriken: ”Polsk succé vid EU-toppmötet. Det blir inga drastiska höjningar av energipriset”.

Polska politiker, journalister och ledarskribenter gratulerar varandra att det inte blir några 90-procentiga höjningar av energipriserna. Tidningarna hymlar inte om att sedan Polen blev medlem i EU är uppgörelsen i Bryssel den största polska framgången hittills och att det gamla Europa tvingades kapitulera inför kraven från nio länder i det nya Europa. Överenskommelsen är precis vad det postkommunistiska Östeuropa vill ha, mer tid och ekonomiska lättnader för att kunna lägga om sin energipolitik.

”Det viktigaste - skriver Gazeta Wyborczas ledarskribent - är att EU vågat hoppa i djupt vatten. Trots förändringarna är klimatpaketet ambitiöst. Ingen annan av världens stormakter har engagerat sig så djupt för att rädda klimatet men EU har visat andra att det går.”

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".