Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljöpartiet ger sig inte om las

Publicerat lördag 13 december 2008 kl 15.37

Det nya röd-gröna samarbetet gör att miljöpartiets båda språkrör på måndag ska träffa LO:s styrelse för att, som språkröret Peter Eriksson säger, reda ut ”en del missförstånd”. Men det handlar inte om att partiet tänker rucka på sin ståndpunkt när det gäller lagen om anställningsskydd, las.

– Vi har en del meningsskiljaktigheter utan tvekan och driver olika linjer i olika frågor. Men det har varit en del missförstånd också om vad miljöpartiet står för och det är skälet till att vi ska träffa dem, säger Peter Eriksson.

Inom LO-förbunden finns en stark misstänksamhet mot miljöpartiet, det har höstens diskussion om det röd-gröna samarbetet visat. Att miljöpartiet tillsammans med de borgerliga skapade undantag för småföretag i lagen om anställningsskydd, las,  har blivit en symbolfråga för gnisslet mellan facket och de gröna. På den punkten tänker Peter Eriksson dock inte ändra sig när han träffar LO:s styrelse på måndag.

– Jag har inga problem att säga till dem att jag tycker att det här systemet när det gäller undantag för småföretag är någonting som man måste stå upp för.

Peter Eriksson markerade tydligt i Ekots Lördagsintervju att miljöpartiet inte tänker ge sig lättvindigt när det är dags att förhandla las-frågan med socialdemokraterna och vänsterpartiet. Han hänvisar bland annat till att miljöpartiet har de borgerliga med sig.

– Att riva upp lagstiftning, att ändra lagstiftning - om vi ska göra det måste vi vara överens om det och det är klart att argumentationen är lite svagare från dem som vill göra ändringarna när man inte har en parlamentarisk majoritet i grunden för det.

Också socialdemokraterna har gamla uppgörelser över blockgränsen som kan ifrågasättas i det nya rödgröna samarbetet. Den viktigaste är det nuvarande pensionssystemet som både miljöpartiet och vänsterpartiet var motståndare till när det infördes.

– De arbetsgrupper som vi tillsätter ska ha ett ganska öppet mandat.

Även i pensionsfrågan?

– Ja, varför inte? säger Peter Eriksson.

Vid mötet med LO:s styrelse på måndag tänker miljöpartiet lansera en stor satsning på klimatvänliga arbeten. Syftet är att övertyga facket om att miljöpolitik inte hotar jobben.

– Vi kommer att ha med oss ett papper som visar att vi kan få över 100 000 jobb varje år fram till 2020 om vi är beredda att göra en stor satsning på investeringar för att ställa om Sverige, säger Peter Eriksson.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".