Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Häktespersonal följde inte instruktioner

Publicerat söndag 14 december 2008 kl 05.00
Häktet i Mariestad. Foto: Anna Jaktén/SR.

Häktet i Mariestad, där en ung man som försökt begå självmord lämnades hängande kvar i snaran, hade en tydlig instruktion om vad personalen ska göra om någon försöker ta sitt liv. Det rapporterar P1-programmet Kaliber.

Åklagaren lade i höstas ner förundersökningen mot de tre vårdarna för tjänstefel, eftersom det saknades tydliga regler om hur vårdarna skulle agera.

Nu visar det sig att det fanns en tydlig instruktion, men att åklagaren inte tagit del av den. 

– Jag har gått igenom den och jag tycker den är väldigt detaljerad och tydlig. Om man ställer den mot de omständigheter jag fått redovisade för mig, så tycker jag det är helt klart man inte följt instruktionerna i det här fallet, säger advokat Percy Bratt ordförande i svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter. 

Det var i februari i år som en intagen hittades hängande i en snara på häktet i Mariestad. Vårdarna tog inte ner honom utan larmade SOS och låste dörren. 

I september lade åklagaren ner förundersökningen eftersom hon ansåg att instruktionerna för vad vårdarna skulle göra var för luddiga. 

Men när P1:s Kaliber begär ut instruktionerna som gällde, står det tydligt att vid dödsfall och självmordsförsök ska häktespersonalen omedelbart inleda livsuppehållande åtgärder.  

Kaliber har tagit del av hela åklagarens förundersökning, och där finns inte instruktionerna med. 

– När man ta del av materialet tycker jag att man kan utreda närmare om det inte har eftersatts föreskrifter som har varit tydliga, om att man ska sätta in livsuppehållande åtgärder, säger Tomas Nilsson, ordförande i Sveriges advokatsamfund. 

Thomas Bodström, ordförande i riksdagens justitieutskott vill inte ta ställning i det enskilda fallet, men säger såhär när han ser instruktionerna om vad som gällde i Mariestad:

– Vad jag kan bedöma ska det var tillräckligt för att man agera om en person håller på att dö. Det kan man tycka att det ska man göra ändå, men om det ska vara enligt min instruktion så tycker jag att det är tillräckligt på det sätt som det uttrycks här.

Åklagaren Lena Medelius vill inte bli intervjuad, men säger att den dödes familj kan be om en överprövning av hennes beslut.  

Anna Jaktén, P1 Kaliber
anna.jakten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".