Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt monopol på vissa spel föreslås

Publicerat måndag 15 december 2008 kl 16.21

Endast det statliga bolaget Svenska spel får anordna de spel som har störst risk att leda till spelberoende, det anser spelutredningen som överlämnades till regeringen på måndagen. Utländska bolag kan med särskilda tillstånd endast få ordna vadhållning.

Enligt utredaren Jan Nyrén fungerar inte spelregleringen i dag när svenskarna lägger miljarder på utländska spelsajter.

– Den lagstiftning som vi har i dag fungerar inte. Det här är en skyddslagstiftning och den lagstiftningen innebär att svenskarna ska spela på svenska aktörer. Nu rinner det ut mångmiljardbelopp på andra spelsidor.

På en spelbutik i Stockholm ljuder fotbollsmatchen från tysk bundesliga. Här satsas en ytterst liten del av de runt fem miljarder kronor staten tjänar på spel varje år. Exakt hur mycket som spenderas på de runt 2 000 utländska webbsidor som finns för spel om pengar är oklart, men uppskattas till miljardbelopp.

Enligt regeringen är det inte pengarna utan landets hälsa som försvarar det svenska spelmonopolet.

Förslagen som kan träda i kraft först 2011 innebär bland annat att det införs en 18-årsgräns på lotterier och att de spel som starkt riskerar ett spelberoende som spelautomater, kasinon, och internetpoker endast får tillhandahållas av statliga svenska spel och ATG.

Utländska spelbolag ska istället kunna ansöka om en licens för vadhållning såsom odds och tips, med undantag för vadhållning i hästtävlingar.

Hos det utländska spelbolaget Betson tror man att förslaget aldrig kommer genomföras.

– Ingen kan på allvar tro att det är tillåtet att diskriminera bolag inom EU. Det får man inte göra. Det här är ett diskriminerande förslag, säger vd Pontus Lindwall.

För att kunna ta bra betalt för de så kallade spellicenserna måste staten också på olika sätt hindra spelandet på nätet hos utländska bolag. Ett känsligt problem där man tittar på exempel från bland annat Italien där man blockerar ip-adresser och betalningar till olicensierade företag.

En stor del av kärnan med regleringen är som sagt att staten vill fokusera på folkhälsan. När det gäller spelautomater som Jack Vegas-maskiner där risken för spelberoende anses vara extra stor, sköter knappast staten och Svenska Spel de här maskinerna särskilt bra.

Det säger den moderate riksdagsledamoten Tomas Tobé, som just fått se en undersökning från Riksdagens utredningstjänst som visar att det placeras fler automater där människor har låga inkomster och där Tomas Tobé menar att den sociala utsattheten är högre.

– Staten har historiskt inte skött detta med automaterna särskilt bra. Ett exempel på det är att man gärna placerar ut fler automater i kommuner med låga inkomster och där de sociala problemen är större. Medan det i rika kommuner inte har varit intressant för Svenska spel att placera ut automater.

Enligt förslagen ska Lotteriinspektionen, som blir en tillsyns- och tillståndsgivande myndighet för samtliga spel och lotterier med det nya namnet Spelmarknadsinspektionen kunna sköta hanteringen bättre än i dag, säger utredare Jan Nyrén.

– Vi ger den här nya myndigheten föreskriftsrätt vilket innebär att vad gäller spelberoendefrågor så ska de ha rätt att plocka fram ytterligare lagstiftning varefter kunskapen kommer. Allra helst de mest problematiska spelen så kommer man ge ett mandat till myndigheten att lägga än större restriktioner, både på internetspel och  spelautomater.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".