Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny plan ska hindra invaderande arter

Publicerat måndag 15 december 2008 kl 16.57

Fiskeriverket, Naturvårdsverket och flera andra myndigheter presenterar på måndagen ett förslag till en nationell handlingsplan för att hindra främmande arter av djur och växter från att etablera sig i Sverige.

Invaderande arter som slår ut inhemska djur och växter och urvattnar den biologiska mångfalden är ett växande problem, säger Erland Lettevall på Fiskeriverket.

– Spridningen av främmande arter har ökat väldigt de senaste 20-30 åren, på grund av ökade transporter och ett mer intensivt resande.

Amerikansk hummer som nu finns på svenska västkusten riskerar att sprida sjukdomar och slå ut den inhemska hummern, på samma sätt som inplanterad signalkräfta tidigare inneburit kräftpest och dödsstöten för den svenska flodkräftan.

Det är bara ett exempel på en främmande art som spritts med människans hjälp. Humrarna importeras levande, och antagligen har några slunkit ut i havet och sen etablerat sig.

Ett annat exempel är den amerikanska kammaneten. Den finns också på västkusten nu, äter plankton i massor och konkurrerar ut fisk. När kammaneten kom till Svarta Havet stjälpte den det kommersiella fisket.

Både till havs och på land finns många sådana här exempel, och flera myndigheter, som Jordbruksverket, Skogsstyrelsen och Sjöfartsverket, ska nu samarbeta bättre för att tackla problemet. Bland annat ska ett nationellt register över invandrade arter upprättas av ArtDatabanken i Uppsala, enligt förslaget.

Med den nya handlingsplanen hoppas man kunna undvika misslyckanden som det med den spanska skogssnigeln, mer känd som mördarsnigeln.

När snigeln först siktades i Sverige var det oklart vilken myndighet som skulle handlägga frågan, säger Erland Lettevall på Fiskeriverket, vilket ledde till att ingen gjorde någonting.

– Åtgärden fördröjdes, och när man väl tänkt efter vad man skulle kunna göra hade skogssnigeln spritt sig för långt. Då blev det alldeles för kostsamt att åtgärda.

De ekonomiska konsekvenserna av främmande arter kan vara betydande, säger Erland Letteval på Fiskeriverket. Därför är det viktigt att lyfta upp problemet på agendan anser han.

– Jag tycker att det är ett stort problem, men också hoppfullt, för det är något man faktiskt kan göra något åt. Man kanske inte kan stoppa alla främmande arter, speciellt inte dem som redan har etablerat sig, men kanske kan bromsa upp spridningen av dem.

Mona Hambraeus
mona.hambreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".