Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Christer van der Kwast

"Inte korrekt att jag undanhållit uppgifter"

Publicerat måndag 15 december 2008 kl 16.58
Christer van der Kwast

Nu kommenterar överåklagare Christer van der Kwast uppgifterna i SVT-dokumentären om den morddömde Thomas Quick som sändes på söndagen. Quick har tagit tillbaka sina erkännanden och begär resning och enligt hans advokat Thomas Olsson har van der Kwast brutit mot objektivitetsplikten genom att undanhålla uppgifter som talar för att Quick är oskyldig. Men överåklagare Christer van der Kwast håller inte med om den bilden.

– Nu letar man uppenbarligen med ljus och lykta efter någonting som kan tolkas i den riktning som man har på sin agenda i den här frågan, nämligen att på något sätt få stöd för tanken att vi på något konspiratoriskt sätt har matat Quick med uppgifter. Det här är inte korrekt. Jag säger det igen: det här är inte korrekt. Jag säger inte att allting har gjorts perfekt i varje minut av åtta års utredande, men det här är icke korrekt, säger Christer van der Kwast.

Han har polisanmälts för sitt agerande i utredningarna om de mord som Thomas Quick tidigare erkänt.

Och enligt Thomas Quicks advokat Thomas Olsson har van der Kwast alltså brutit mot objektivitetsplikten. I rätten har han undanhållit sådant material som talar för att Quick är oskyldig.

Men Christer van der Kwast tillbakavisar alla anklagelser på punkt efter punkt.

Till exempel att Quick blivit vägledd till mordplatser, att van der Kwast ska ha undanhållit ett utlåtande från SKL som pekar på en annan gärningsman när det gäller mordet på israelen Yenon Levi och istället begärt ett nytt utlåtande som pekar mot Quick.

– Jag tyckte den frågan inte till fyllest var besvarad och jag gjorde alltså en alternativ kontroll och fick då svar i motsatt riktning, säger Christer van det Kwast.

Men varför tog du inte med det här utlåtandet från SKL?

– Jag måst lämna den frågan öppen. Jag har inte tillgång till det materialet.

Du minns inte?

– Inte på annat sätt än de besked jag har i dag under hand, direkt från min utredare, att den är med. Jag har aldrig haft någon avsikt att dölja förhållande. Jag har svårt att tro att det är sant att detta inte skulle vara med, säger överåklagare Christer van det Kwast.

Monica Saarinen, P1 Studio Ett
monica.saarinen@sr.se

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".